Hurtigtest Covid-19

Alt om hurtigtest

Dette er forskjellen på hurtigtest og vanlig koronatest.

HURTIGTEST FOR CORONA-SMITTE: Det er kommunene som har ansvar for å teste innbyggerne for coronavirus, og det er såkalte «PCR-tester» som er mest pålitelige. Hurtigtestene gir raskere svar - men kan gi feil svar. Ifølge FHI, kan du etterspørre hurtigtest i kommunen din, men de sier det vil variere fra kommune til kommune, om dette er en forespørsel de kan etterkomme. Foto: NTB
HURTIGTEST FOR CORONA-SMITTE: Det er kommunene som har ansvar for å teste innbyggerne for coronavirus, og det er såkalte «PCR-tester» som er mest pålitelige. Hurtigtestene gir raskere svar - men kan gi feil svar. Ifølge FHI, kan du etterspørre hurtigtest i kommunen din, men de sier det vil variere fra kommune til kommune, om dette er en forespørsel de kan etterkomme. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er forskjell på hurtigtest og vanlig PCR-test for å avdekke eventuell smitte av covid-19.

De vanlige testene er sikrere, mens hurtigtestene gir svar raskere.

Men ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det ikke opp til deg å velge om du vil ta en hurtigtest.

Dette er forskjellen

Preben Aavitsland, overlege ved FHI, sier til Dinside at det er forskjell på hurtigtester og andre tester som benyttes for å påvise covid-19.

- De fleste testene er PCR-tester og utføres i laboratoriet. Legen eller teststasjonen tar en prøve av deg og sender til laboratoriet. Svaret kommer 1-3 dager seinere. Disse testene gir veldig sikkert svar, forteller Aavitsland til Dinside.

Hurtigtestene har samme framgangsmåte for prøvetaking - men gir mye raskere svar. Ulempen er at hurtigtestene ikke er like pålitelige:

- Noen ganger benyttes hurtigtester hos legen eller teststasjonen. Prøvetakingen der den samme, men prøven analyseres der og da slik at svaret foreligger på 20 minutter. Disse testene er også bra, men kan av og til gi feil svar – i begge retninger, sier Aavitsland

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

- Kan spørre etter hurtigtest

Aavitsland forteller at kommunene normalt bruker PCR-tester, for de er sikrere.

- Hvor får man tatt en hurtigtest?

- Legevaktene og kommunenes teststasjoner har nok noen hurtigtester liggende for spesielle tilfeller, sier Aavitsland.

- Ellers benytter gjerne kommunene hurtigtester i spesielle sammenhenger når det er viktig å få testet mange mennesker raskt, som ved et utbrudd, eller når man vil teste en gruppe mennesker jevnlig, sier han videre.

- Så man kan ikke bestille spesifikt en hurtigtest hos kommunens teststasjon?

- Man kan spørre, men det vil nok variere fra kommune til kommune, sier Aavitsland til Dinside.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer