Hurtigtest Covid-19

Alt om hurtigtest

Dette er forskjellen på hurtigtest og vanlig koronatest.

HURTIGTEST FOR CORONA-SMITTE: Det er kommunene som har ansvar for å teste innbyggerne for coronavirus, og det er såkalte «PCR-tester» som er mest pålitelige. Hurtigtestene gir raskere svar - men kan gi feil svar. Ifølge FHI, kan du etterspørre hurtigtest i kommunen din, men de sier det vil variere fra kommune til kommune, om dette er en forespørsel de kan etterkomme. Foto: NTB
HURTIGTEST FOR CORONA-SMITTE: Det er kommunene som har ansvar for å teste innbyggerne for coronavirus, og det er såkalte «PCR-tester» som er mest pålitelige. Hurtigtestene gir raskere svar - men kan gi feil svar. Ifølge FHI, kan du etterspørre hurtigtest i kommunen din, men de sier det vil variere fra kommune til kommune, om dette er en forespørsel de kan etterkomme. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er forskjell på hurtigtest og vanlig PCR-test for å avdekke eventuell smitte av covid-19.

De vanlige testene er sikrere, mens hurtigtestene gir svar raskere.

Men ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det ikke opp til deg å velge om du vil ta en hurtigtest.

Dette er forskjellen

Preben Aavitsland, overlege ved FHI, sier til Dinside at det er forskjell på hurtigtester og andre tester som benyttes for å påvise covid-19.

- De fleste testene er PCR-tester og utføres i laboratoriet. Legen eller teststasjonen tar en prøve av deg og sender til laboratoriet. Svaret kommer 1-3 dager seinere. Disse testene gir veldig sikkert svar, forteller Aavitsland til Dinside.

Hurtigtestene har samme framgangsmåte for prøvetaking - men gir mye raskere svar. Ulempen er at hurtigtestene ikke er like pålitelige:

- Noen ganger benyttes hurtigtester hos legen eller teststasjonen. Prøvetakingen der den samme, men prøven analyseres der og da slik at svaret foreligger på 20 minutter. Disse testene er også bra, men kan av og til gi feil svar – i begge retninger, sier Aavitsland

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer