Alt om influensaen

Vi i Mozon får mange spørsmål om årets influensa. Her er svaret på mange av spørsmålene du lurer på - og noen fakta du sikkert ikke visste om

Publisert
Sist oppdatert

Årets influensa har planer om å sende hundretusener av nordmenn under dyna. Men det er fortsatt mulig å unngå sykdommen om du er forsiktig.

Vi har satt sammen en oversikt over noen av de spørsmålene som dere lurer på om influensaen. Og om du vil vite mer kan du lese flere saker her:

Først: Hva er egentlig influensa?
Influensa er en virusinfeksjon som ofte opptrer som epidemier gjennom vinteren. Viruset smitter lett og kan gi en ubehagelig sykdomstid med feber, hodepine, muskelsmerter og hoste.

Influensaen har mer alvorlige symptomer enn en vanlig forkjølelse og kan i noen tilfelle føre til komplikasjoner som lungebetennelse.

Hjelper vaksinen?
Influensavaksine er som regel den beste forsikringen mot den årlige influensaen. Men årets vaksine er ikke helt oppdatert mot den versjonen som sprer seg i Norge.

Det er allikevel ingen grunn til å ikke ta en vaksine mot influensaen hvis du er spesielt utsatt for komplikasjoner med en virusinfeksjon.

Hvem er det som bør ta vaksinen da?
Nasjonalt Folkehelseinstitutt anbefaler at alle med alvorlige luftveissykdommer eller nedsatt lungekapasitet sikrer seg en vaksine. Det samme gjelder både voksne og barn med sykdommer som gir et nedsatt immunforsvar.

Alle eldre over 65 år bør få vaksine og det bør også de som har hjerte- og karsykdommer.

Kan jeg forebygge influensaen?
Det er ingen kur som kan gi deg garanti for å ikke bli smittet. Men det er faktisk en hel del du kan gjøre for å forberede kroppen best mulig på å stå imot virusinfeksjonen.

- Mye søvn og lite stress er et godt utgangspunkt for kroppen. Spis C-vitamin og solhattekstrakt og lytt til kroppen din, sier lege Bernt Rognlien.

Han anbefaler også å få i seg svarthyll dersom symptomene på influensa begynner å bli tydelige. En ny norsk undersøkelse har vist at svarthyll kan redusere sykdomsperioden ved influensa med flere dager.

Hvordan smitter influensaen?
Influensa overføres som oftest som dråpesmitte. Når en smittet person hoster eller nyser spres viruset i luften rundt og kan lande i nærheten av dine slimhinner.

Den som er syk bør bruke lommetørkle for å redusere smitterisikoen for andre. Det er en god ide for alle å være nøye med å vaske hendene ofte og ellers være nøye med hygienen. Smitten kan overføres ved å drikke av samme glass eller håndhilse på noen som har dråper fra hoste i hånden.

Hvor lang tid tar det før sykdommen bryter ut?
Tiden fra du blir smittet til du blir syk kalles inkubasjonsperioden. Med influensa er denne perioden som regel på mellom tre til fem dager.

Ved influensa vil du første dagen i sykdomsperioden få noen symptomer som slapphet og hodepine og dagen etter vil influensaen slå fullt ut.

Så ligger jeg her i sengen da. Hva gjør jeg nå?
Når du først har fått influensa er det nok best å innfinne seg med at det blir noen dager under dyna.

Urte-te, vann og juice er sunt og bør drikkes så mye du klarer. Frukt og grønnsaker med mye C-vitamin og antioksydanter er også bra. Sugetabletter med sink kan hjelpe på immunapparatet i munn og hals.

Ellers synes vi du skal gjøre sykdommen så behagelig som mulig. Syke mennesker fortjener omsorg, rent sengetøy, druer, ukeblader og behagelig musikk. Vanlige smertestillende mot hodepine eller feber og halspastiller bør du bruke når du trenger det.

Hvor lenge blir jeg syk?
Det er ikke noe presist svar på hvor lenge influensaen vil holde deg til sengen. Med et vanlig forløp vil den verste feberen og ubehaget bli bedre etter to til tre dager og være omtrent over etter en uke.

God pleie og ekstrakt av svarthyll kan redusere sengetiden med noen dager. Masse hvile, sunn og næringsrik mat og rikelig med drikke er også god hjelp på veien.

Bør jeg gå til legen?
Om du er spesielt utsatt for komplikasjoner eller får symptomer som ikke virker normale bør du ta kontakt med en lege. Et vanlig forløp av influensa for et voksent menneske som er i normalt god form er ikke farlig.

Noen syke opplever at feberen og ubehaget ikke slipper taket. Det kan skyldes at du har fått en infeksjon i tillegg til den opprinnelige virusinfeksjonen. Lungebetennelse er ikke en uvanlig komplikasjon ved en real influensa. Om du har feber i mer enn fem dager bør du ta kontakt med en lege.

Mozon 08.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer