Alt om p-piller

Hvordan virker p-pillene og er de helt trygge å bruke? Vi forklarer alt om pillene som har hjulpet kvinner i over 30 år.

Publisert
Sist oppdatert

P-piller inneholder to forskjellige hormoner: Østrogen og gestagen som ligner de hormonene som dannes i eggstokkene. På grunn av produktutvikling har hormonmengden i pillene stadig blitt mindre.

Bivirkningene er dermed blitt færre og mindre alvorlige uten at p-pillenes effektive beskyttelse mot graviditet er redusert. De forskjellige p-pillene er satt sammen på tre forskjellige måter:

Monofasiske piller:Alle tablettene inneholder samme mengde hormoner.

To-fasepiller:I løpet av en måned tas to forskjellige slags tabletter med forskjellig mengde hormoner.

Tre-fasepiller:I løpet av en måned tas tre forskjellige tabletter som inneholder forskjellige mengder av de to hormonene. Alle pillene tas i en bestemt rekkefølge og finnes i brett med 21 eller 28 tabletter. Anvendes 28-pakningen tas en pille hver dag uten opphold. Brukes 21-pakningen tas hormoner i 3 uker og deretter opphold i maximum 7 dager.

Piller uten østrogenTradisjonelle p-piller som inneholder østrogen og gestagen har dessverre også endel uønskede bivirkninger for mange kvinner. Utviklingen av østrogenfrie p-piller kan derfor gi store fordeler for mange kvinner som ikke ønsker å bruke de tradisjonelle pillene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer