Alt om renteøkningen

Norges Banks hovedstyre har besluttet å sette opp signalrentene med 0,5%. Av mange i mediebransjen omtales dette som om Norges Bank har bestemt at renten skal opp for alle i landet, men det er ikke egentlig det hovedstyret har bestemt.

Publisert

Hva betyr det, egentlig?

Det som besluttes i disse møtene er egentlig rentesatsene på kortsiktige utlån til bankene (dagslånsrenten) og innskudd fra disse (foliorenten). Det er disse som kalles signalrentene. De mer langsiktige plasseringene gjør bankene hos helt andre aktører i finansmarkedet enn sentralbanken. Korttidsrentene til Norges Bank har likevel stor betydning for rentenivået i landet, og det er derfor de får så stor oppmerksomhet i avisene.

Innskuddsrenten til Norges Bank danner ”gulvet” for hvor billige lån befolkningen kan få innvilget fra egen bank. Dette skyldes ganske enkelt at banken din alltid har valget mellom å låne penger til deg, eller gjøre et folioinnskudd i Norges Bank. Den vil ikke ønske å låne penger til deg til en lavere rente enn den alternativt kan få i sentralbanken.

Hva med deg, da?

Så over til din økonomi og antakelig velfylte lommebok. Hvis du lurer på hva en renteøkning vil bety for deg, kan du ved hjelp av vår kalkulator finne ut virkningene av renteøkningen for deg. Når du først er i gang, vil det kanskje også interessere deg å vite følgende:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer