Valg 2019:

Alt om valglokaler, åpningstider, valgkort og stemmeseddel

Fem ting du bør vite om valget.

SLIK STEMMER DU: Alt du trenger å vite om valglokaler, stemmesedler, valgkort, personstemmer og «slengerstemmer». Foto: NTB scanpix
SLIK STEMMER DU: Alt du trenger å vite om valglokaler, stemmesedler, valgkort, personstemmer og «slengerstemmer». Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor skal du stemme, trenger du valgkort, hva kan du egentlig gjøre med stemmeseddelen - og når er absolutt siste frist for å stemme ved årets kommune- og fylkestingsvalg?

#1: Hvor er valglokalet?

Mens man kunne forhåndsstemme på et hvilket som helst valglokale, må du stemme i egen kommune på valgdagen. Og for deg som har flyttet den siste tiden: Det er den kommunen du var folkeregistrert som bosatt 30. juni 2019, som regnes som hjemkommunen din - og som du må stemme i.

Mange kommuner har flere valglokaler, og du står da fritt til å benytte hvilket som helst av dem.

Dersom du ikke vet hvor valglokalene i din kommune er, kan du sjekke både adresser og åpningstider på nettsiden valg.no - under fanen valglokaler.

Husk å sjekke åpningstidene for valglokalet du tenker å stemme ved: Selv om siste frist ved mange valglokaler er kl 21, er det noen som stenger tidligere.

#2: Må du ha valgkortet?

Nei, du må ikke ha med valgkortet for å få stemme, men ifølge valg.no forenkler det valgfunksjonærenes arbeid dersom du tar det med - og det går raskere for deg å stemme. Funksjonæren kan da scanne strekkoden på valgkortet for å registrere deg - kontra å måte gjøre dette manuelt.

#3: Husk legitimasjon

Men: Husk at du uansett må ha med deg legitimasjon - også om du har med valgkort.

Både bankkort, pass eller førerkort kan brukes som legitimasjon når du skal stemme. Kravet er ID-kortet inneholder velgerens navn, fødselsdato og bilde.

#4: Du kan endre på stemmeseddelen

Alle listene fra alle partiene har en rangert liste med navn på politikerne som står på partiets liste. Du kan velge å levere din stemme til partiet uten å endre på denne listen med navn. Da bretter du bare listen fra ditt parti slik det er beskrevet i valglokalet - og tar med stemmeseddelen til funksjonæren for stempling og registrering.

Men du kan også velge å stemme ekstra på noen av personene på listen - ved å gi såkalte «personstemmer». For kanskje liker du noen av partiets kandidater bedre enn andre.

Du gir personstemme ved å sette er kryss foran navnet til den du ønsker å gi personstemme til. Du kan gi personstemmer til så mange du ønsker.

#5: Slik gir du «slengerstemme»

Du kan faktisk gi personstemme til kandidater for andre partier enn det du stemmer på. Dette kalles en «slengerstemme». Dette gjør du ved at du fører opp fullt navn og partitilhørighet til personen du ønsker å gi din(e) slengerstemme(r) til. Det er et eget felt for dette på stemmeseddelen.

Du kan kun gi slengerstemme ved kommunestyrevalg, og det er mulig å gi flere enn én slengerstemme - men antallet vil avhenge av størrelsen på kommunestyret. Antallet vil være opplyst på stemmeseddelen.

Ifølge Valg.no, vil imidlertid slike personstemmer til personer fra andre partier enn det du stemmer på, føre til at det blir oppført en listestemme til det andre partiet - noe som igjen kan påvirke fordelingen av mandater i kommunestyret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer