Alt var faktisk verre før

Besvimer du av skrekk bare du ser en sprøytespiss? Da bør du ikke lese dette.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi går til legen i dag, tar vi det nesten for gitt at det ikke skal gjøre spesielt vondt. Må det må et mer smertefullt inngrep til, skal vi i alle fall ha bedøvelse – enten det er noen få sting som skal sys, barn som skal fødes eller ved større og mer alvorlige operasjoner.

Men sånn har det ikke bestandig vært.

Her er fem grunner til at vi tipper du er glad du lever i dag og ikke i middelalderen (500-1500). For hvem hadde holdt ut dette?!

Styr unna disse metodeneSkorpiongift mot kreftDette kan lindre smerte

Uskolerte opererte

Når vi legger oss på operasjonsbordet i dag, stoler vi på at legen vet hva som må gjøres, og at han har den nødvendige kunnskapen.

Leger i middelalderen hadde imidlertid svært lite peiling på kroppens anatomi, narkose og sterilisering – for å unngå infeksjoner i sår.

I middelalderen var det ofte munker som fungerte som leger, fordi de hadde tilgang til medisinsk litteratur. Men i 1215 sa Paven at munker ikke lenger fikk utføre kirurgi, og instruerte de fattige til å utføre operasjoner. Bøndene, som hadde lite annen erfaring enn å kastrere dyr, måtte nå gjøre alt fra å fjerne vonde tenner til å utføre øyekirurgi ...

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer