Egen pensjonskonto (EPK)

Alternativ pensjonskonto

Det er ikke alle som får mulighet til å ha én egen pensjonskonto, og blant de som får det, er det heller ikke sikkert én konto for hele pensjonssparingen er det beste alternativet.

PENSJON: Nå kan mange av oss samle all pensjonssparingen sin på én konto, men denne nye ordningen gjelder ikke alle. I tillegg er det noen som kan gjøre det lurere i å ikke samle all pensjonen ett sted. Det kan du lese mer om i saken under. Video: Michael Jæger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje fått med deg at egen pensjonskonto endelig ble tilgjengelig for rundt 1,5 millioner nordmenn forrige uke, men som dette tallet indikerer, er det ikke alle som får tilgang til kontoen:

  • Alle som jobber i en privat bedrift med innskuddspensjon, er omfattet i den nye ordningen.
  • De som ikke er omfattet, derimot, er offentlig ansatte og ansatte i private bedrifter med ytelsespensjon og hybridordning, samt nordmenn som har flyttet til utlandet og de over 180 000 som er helt arbeidsledige.

Ikke EPK for deg? Ta grep likevel!

De som ikke får egen pensjonskonto (EPK) bør faktisk være ekstra påpasselige for å unngå at pensjonen deres «spises opp» av høye kostnader og gebyr, ifølge spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet.

Det er nemlig slik at selv om du jobber i det offentlige, er hjemmeværende, arbeidsledig eller av en annen grunn ikke får EPK, kan du ha gamle, dyre pensjonskapitalbevis fra tidligere jobber i privat sektor.

Hva er pensjonskapitalbevis?

  • Et pensjonskapitalbevis (PKB) er oppspart pensjon fra tidligere arbeidsgivere hvor du hadde innskuddspensjon. PKB-et utstedes når du slutter i jobben og inneholder det som arbeidsgiver har betalt inn på din tjenestepensjon mens du har vært ansatt. Hvis du har hatt flere arbeidsgivere, kan du ha flere PKB-er.
  • Så lenge du er ansatt er det arbeidsgiver som betaler gebyrene knyttet til pensjonssparingen, men dette endrer seg når du slutter i jobben, for da må du betale alle gebyr knyttet til forvaltning og administrasjon av PKB-ene. Det er nettopp dette med å samle PKB-ene på én konto med lave gebyr egen pensjonskonto har som formål å gjøre lettere.

Så, hvordan går du fram for å lage din egne egen pensjonskonto?

  • Ifølge Finansportalen bør du starte med å velge et selskap med lave gebyr, for eksempel via denne gebyrsjekken. Dersom alt annet er likt mellom to pensjonsselskap, vil et selskap med lave gebyr gi deg mer i pensjon.
  • Pensjonskapitalbevisene kan så slås sammen og flyttes til ett selskap. Det lønner seg, fordi administrasjonsgebyrene blir lavere når du bare har én avtale - og lavere gebyrer betyr mer i pensjon.
  • Det er også viktig at du velger en spareprofil som passer for deg. Du bør vurdere å velge høy aksjeandel hvis det er lenge til du går av med pensjon, mens du bør vurdere å velge lav aksjeandel hvis det er kort tid igjen til du skal leve av pengene. Du kan vurdere alderstilpassede spareprofiler, som flere av pensjonsselskap tilbyr, der aksjeandelen automatisk reduseres frem mot pensjonsalder.
  • Finansportalen anbefaler at du kontakter minst to pensjonsselskap for å få råd om valg av spareprofil. Det finnes også økonomiske rådgivere som er helt uavhengige av finansbransjen som vil kunne gi råd om spareprofil for din situasjon.

Én pensjonskonto lønner seg ikke for alle

Selv om du har mulighet til å få egen pensjonskonto, er det imidlertid ikke sikkert dette er den aller beste løsningen for deg. Du nemlig ikke samle all pensjonen din på én konto, men dette må du gi beskjed om innen 1. mai via Norskpensjon.no.

- Hvorvidt det er lurt å reservere seg, eller samle pensjonen sin kommer an på prisnivået som pensjonsleverandøren til nåværende arbeidstaker legger seg på i forhold til konkurrentene, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til Dinside.

- Skulle du ikke ønske å samle pensjonssparingen hos nåværende arbeidsgiver, anbefaler vi likevel de med flere pensjonskapitalbevis å slå dem sammen i én kontrakt. Da unngår du faste gebyr for administrasjon som følger den enkelte kontrakten, fortsetter han.

Sparebank 1 tar over 500 kroner for å administrere én kontrakt, mens andre gjør det for under femtilappen (Handelsbanken og Nordnet), eller til og med gratis (Duvi), eksemplifiserer Jensen.

Derfor kan det være lurt å reservere små PKB-er

Spareøkonom Sættem i Nordnet forklarer at dersom du ønsker å få utbetalt pensjonen din så raskt som mulig, kan det være en fordel å reservere pensjonskapitalbevisene (PKB) mot sammenslåing.

- Det skyldes at små PKB-er blir utbetalt over færre år. Regelverket sier nemlig at utbetalingsperioden kan settes ned til antall hele år som er nødvendig for at samlet årlig alderspensjon utgjør 20 prosent av folketrygdens grunnbeløp (cirka 20 000 kroner), utdyper han.

- Siden de fleste PKB-er er små, kan de altså utbetales over en kortere periode, enn hvis de slås sammen og flyttes inn på pensjonskontoen, fortsetter Sættem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer