Alternativt mot kreft

Alternativ medisin kan hjelpe mange. Nå ønsker et nystartet fond å finne mer kunnskap i kampen mot kreft.

Publisert
Sist oppdatert

Alternativt mot kreft
Alternativ medisin kan hjelpe mange. Nå ønsker et nystartet fond å finne mer kunnskap i kampen mot kreft.

Grønt Kreftfond er et nystartet fond som fokuserer på alternativ behandling av kreft. Fondet ønsker å bygge opp større kunnskap om hva slags alternativ behandling som kan hjelpe kreftpasienter. På sikt ønsker fondet også å bli et senter for rådgivning og kursvirksomhet for kreftpasienter.

Søker mer kunnskap
- Vi hevder ikke at det er bare alternative behandlingsformer som kan hjelpe i kampen mot kreft. Men dette kan være et viktig supplement til tradisjonell behandling. Vi håper alternativ behandling av kreftsykdommer kan bli mer stuerent i Norge og ønsker oss først og fremst mer kunnskap, sier Ann Christin Løvik i Grønt Kreftfond.

Siden oppstarten våren 2003 har fondet startet dialog med Universitetet i Tromsø og svenske Karolinska Sykehus.

Desperate pasienter
- Det er viktig å få en bedre forståelse av hva som fungerer og hva som ikke er så bra. Dessverre er det slik at ikke alle behandlinger er like seriøse. Dette kan være veldig vanskelig å forholde seg til for desperate mennesker som er villige til å bruke mye penger på å bli friske, forklarer Løvik.

Verdifullt bidrag
Øyvind Nordbø arbeider i informasjonsavdelingen i Den Norske Kreftforening. Han er enig med Løvik i at alternativ behandling kan være et verdifullt bidrag i kampen mot kreft. Men han understreker også at det er den tradisjonelle medisinen som er fundamentet i tilbudet til kreftpasienter.

- Alt som kan være til nytte for den som er syk er velkomment i kreftforskningen. Men vi må være sikre på at vi ikke tilbyr behandling som ikke har noen verdi eller som i verste tilfelle kan være skadelig for pasienten, sier Nordbø.

Han understreker at det ikke nødvendigvis er et skille mellom alternativ behandling og arbeidet til Den Norske Kreftforening. Nordbø mener de fleste innen alternativ behandling i Norge er seriøse men at man allikevel bør være på vakt mot behandlingsformer som ikke er godt dokumentert.

- Pasienten skal ha rett til å velge sin behandling men vi anbefaler uansett at dette skjer i samråd med den behandlende lege. Vi vil gjerne bidra til at disse valgene er basert på best mulig kunnskap om de enkelte metodene, og sørge for at alternative tilbud ikke fortrenger valg av tradisjonell medisin som redder mange liv, forklarer Nordbø.

Mozon 29.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer