Altinn har aldri lekket sensitive personopplysninger

Bare navnet og fødselsnummeret til Kenneth og kona hans – og det er ikke spesielt alvorlig. Eller?

SKANDALE? Da selvangivelsen for 2011 ble lagt ut 20. mars 2012 fikk flere brukere se en kopi av meldingsboksen til Kenneth (36). Men det var ingen som faktisk ble logget inn som 36-åringen, og således var det heller ingen personvernskandale. Foto: Altinn
SKANDALE? Da selvangivelsen for 2011 ble lagt ut 20. mars 2012 fikk flere brukere se en kopi av meldingsboksen til Kenneth (36). Men det var ingen som faktisk ble logget inn som 36-åringen, og således var det heller ingen personvernskandale. Foto: Altinn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden skrev DinSide om Skatteetaten som nå ønsker å si farvel til selvangivelsen på papir. I den forbindelse var det naturlig å nevne problemene som oppsto da selvangivelsen for 2011 ble lagt ut på Altinn i mars 2012.

Kenneth-saken omtalte DinSide som en personvernskandale – men den karakteristikken er ikke Altinn spesielt begeistret for. Og de får, overraskende nok, full støtte av Datatilsynet.

– Sett opp mot annen, institusjonalisert masseutlevering av folks personopplysinger, så var Altinn-saken ikke noen personvernskandale i det hele tatt, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, til DinSide.

Sannheten om Kenneth-saken

For å oppklare hva som virkelig skjedde 20. mars i fjor har Altinn lagt ut informasjon om Kenneth-saken på sine nettsider.

– Den uheldige hendelsen i mars 2012 ga ingen uvedkommende tilgang til Kenneth (36) sin selvangivelse, skriver Altinn i forklaringen.

Feilen i en såkalt cache-modul førte til at en kopi av meldingsboksen til 36-åringen ble vist til brukere som ennå ikke hadde logget inn i Altinn. I realiteten var altså ingen innlogget som 36-åringen, og de som klikket på lenken til selvangivelsen hans, fikk beskjed om at de ikke hadde tilgang. Personopplysningene som ble vist, var navn og fødselsnummer til to personer: Den mye omtalte Kenneth og kona hans.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer