Beregne pensjon

- Alvorlig når du ikke kan stole på pensjonskalkulatoren

Pensjonistforbundet forventer at SPK og KLP retter opp i kalkulatorene sine, slik at de gir en korrekt forhåndsberegning av pensjonen.

MISVISENDE PENSJONSBEREGNING: Når du mottar privat AFP, skal det gjøres fradrag i den offentlige tjenestepensjonen, men dette fradraget tas ikke med i pensjonskalkulatoren, påpeker Pensjonisforbundet. Foto: Bojan Milinkov/Shutterstock/NTB scanpix.
MISVISENDE PENSJONSBEREGNING: Når du mottar privat AFP, skal det gjøres fradrag i den offentlige tjenestepensjonen, men dette fradraget tas ikke med i pensjonskalkulatoren, påpeker Pensjonisforbundet. Foto: Bojan Milinkov/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Det viser seg nemlig at verken pensjonskalkulatorene til Statens pensjonskasse (SPK) og Kommunal landspensjonskasse (KLP) regner ut fradrag for privat avtalefestet pensjon (AFP).

Dette er de to desidert største pensjonsleverandørene i offentlig sektor.

Sindre Farstad, pensjonsrådgiver i Pensjonistforbundet mener det er alvorlig når forbrukerne ikke kan stole på pensjonskalkulatoren.

- Det er spesielt ille når kalkulatorene kan vise høyere pensjon enn den du faktisk vil få, sier Farstad.

Er du, for eksempel, født i 1958 med 20 års arbeidstid i offentlig sektor, som gir halvparten av fullt opptjent tjenestepensjon, og avslutter karrieren din i privat sektor?

Da vil pensjonskalkulatoren vise at den offentlige tjenestepensjonen din er 50.000 kroner i året fra du er 67 år, mens privat AFP er 40.000 kroner årlig. Dersom du regner ut samordningsfradraget, derimot, vil din faktiske pensjon bli 38.500 kroner i året, ifølge Farstad.

Han forventer at SPK og KLP tar dette på alvor og retter opp.

Jobber med forbedringer

KLP forstår frustrasjonen til tidligere medlemmer med privat AFP, som ikke får nok opplysninger i kalkulatoren de tilbyr i dag. De påpeker at AFP i privat sektor er en kvalifikasjonsordning du først vet om du oppfyller kravene til etter at du er fylt 62 år og har søkt om og fått innvilget dette.

- Dagens kalkulator er laget for og brukes mest av de som er medlemmer i KLP nå. Den er derfor ikke tilrettelagt for å beregne både offentlig tjenestepensjon og privat AFP, sier Marianne Sevaldsen, konserndirektør for Livdivisjonen.

I fjor høst startet KLP arbeidet med å lage en ny og mer brukervennlig pensjonsveileder.

Samtidig jobber de med å hente inn flere kilder i pensjonsberegningene, slik at de blir enda mer presise. Dette skal være til fordel både for nåværende og tidligere medlemmer av oss, påpeker Sevaldsen.

Også SPK jobber med å forbedre pensjonskalkulatoren. I denne forbindelse er det naturlig for dem å vurdere å ta med privat AFP i beregningen, ifølge kommunikasjonsdirektør Kristin Reiten.

Aldri nøyaktige kalkulatorer

Det finnes en lang rekke pensjonskalkulatorer. De to største kommer fra NAV og Norsk pensjon. I tillegg har mange banker, livsforsikringsselskap og pensjonsleverandører sine egne kalkulatorer.

Feilberegningene som blir påpekt hos KLP og SPK gjelder for tidligere offentlige ansatte som har byttet til privat sektor, hvor de vil motta AFP.

Når du mottar privat AFP, skal det gjøres fradrag i den offentlige tjenestepensjonen, men dette fradraget tas ikke med i pensjonskalkulatoren, forklarer Farstad i Pensjonisforbundet. Dermed viser kalkulatoren et høyere pensjonsbeløp enn du faktisk vil få.

- Generelt bør alle være klar over at pensjonskalkulatorene gjør prognoser om forventet pensjon, og aldri vil være helt nøyaktig, sier pensjonsrådgiveren.

Kasper Gisholt, nettansvarlig for pensjon i Finansportalen anbefaler alle å sjekke sin pensjon hos NAV.

Innviklet å regne ut selv

Når det gjelder å regne ut egen pensjon på egenhånd, er dette komplisert på grunn av ulike regler og vilkår som spiller inn.

Sindre Farstad, pensjonsrådgiver i Pensjonistforbundet.
Sindre Farstad, pensjonsrådgiver i Pensjonistforbundet. Vis mer

- Derfor er det viktig at du kan stole på pensjonskalkulatorene, sier Farstad.

Et alternativ er å ta kontakt med de ulike pensjonsleverandørene dine direkte, og be dem om å forhåndsberegne pensjonen din.

Har du tidligere jobbet i offentlig sektor og kommer til å motta privat AFP, kan du regne ut den offentlige tjenestepensjonen med en pensjonskalkulator, og deretter gjøre fradraget som kalkulatoren per i dag ikke gjør, ifølge Farstad.

I så fall må du se på hvilket år du er født, hvilken tjenestetid du har fra offentlig sektor, samt størrelsen på den private AFP-en.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer