Beregne pensjon

- Alvorlig når du ikke kan stole på pensjonskalkulatoren

Pensjonistforbundet forventer at SPK og KLP retter opp i kalkulatorene sine, slik at de gir en korrekt forhåndsberegning av pensjonen.

MISVISENDE PENSJONSBEREGNING: Når du mottar privat AFP, skal det gjøres fradrag i den offentlige tjenestepensjonen, men dette fradraget tas ikke med i pensjonskalkulatoren, påpeker Pensjonisforbundet. Foto: Bojan Milinkov/Shutterstock/NTB scanpix.
MISVISENDE PENSJONSBEREGNING: Når du mottar privat AFP, skal det gjøres fradrag i den offentlige tjenestepensjonen, men dette fradraget tas ikke med i pensjonskalkulatoren, påpeker Pensjonisforbundet. Foto: Bojan Milinkov/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Det viser seg nemlig at verken pensjonskalkulatorene til Statens pensjonskasse (SPK) og Kommunal landspensjonskasse (KLP) regner ut fradrag for privat avtalefestet pensjon (AFP).

Dette er de to desidert største pensjonsleverandørene i offentlig sektor.

Sindre Farstad, pensjonsrådgiver i Pensjonistforbundet mener det er alvorlig når forbrukerne ikke kan stole på pensjonskalkulatoren.

- Det er spesielt ille når kalkulatorene kan vise høyere pensjon enn den du faktisk vil få, sier Farstad.

Er du, for eksempel, født i 1958 med 20 års arbeidstid i offentlig sektor, som gir halvparten av fullt opptjent tjenestepensjon, og avslutter karrieren din i privat sektor?

Da vil pensjonskalkulatoren vise at den offentlige tjenestepensjonen din er 50.000 kroner i året fra du er 67 år, mens privat AFP er 40.000 kroner årlig. Dersom du regner ut samordningsfradraget, derimot, vil din faktiske pensjon bli 38.500 kroner i året, ifølge Farstad.

Han forventer at SPK og KLP tar dette på alvor og retter opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer