Alzheimer av TV-titting

Jo flere timer du sitter foran TV-en per dag, jo større er risikoen for å få Alzheimer. Bruk heller tid på fysisk mosjon og hjernetrim, som reduserer faren.

Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang tenkt på hvor mange timer du sitter foran skjermen hver dag? Eller hva med i løpet av en måned eller et år? En tanke vi nesten ikke tør tenke.

For hver time du sitter foran TV-skjermen øker du risikoen for å få demenssykdommen Alzheimer senere i livet med 30 prosent. Det viser en ny studie som Lars-Olaf Wahlund, professor ved Karolinska Institutet, henviser til i legetidsskriftet Läkartidningen.

- Man så en tydelig risikoøkning. Men man skal samtidig huske på at risikoen for å få Alzheimer når man er 80 år ligger på rundt 1 prosent. Den er med andre ord ganske liten, sier Wahlund til Aftonbladet.

Årsaken kan være at TV ikke stimulerer hjernen.

- Intellektuell stimulans beskytter mot sykdommen. Det er vanskelig å si om det kun er TV-titting som øker risikoen eller om det er det at man avstår fra andre hjernestimulerende ting når man ser på TV, sier han.

Han legger imidlertid til at studien er amerikansk, og han tror ikke TV-tittingen der er særlig stimulerende.

- Om det er en bra film og man får jobbe med hjernen så tror jeg det er bra, sier Wahlund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer