Alzheimers kan oppdages tidlig

I følge forskere kan du oppdage tegn på Alzheimers sykdom ni år før symptomene viser seg.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser en studie lagt frem ved Alzheimer’s Associations konferanse om forebygging mot sykdommen.

Friske deltakereEn forandring i den hukommelsesskapende delen i hjernen kan avsløre hvem som vil rammes av Alzheimers sykdom allerede ni år før sykdommen kommer.

Det var 53 deltakere med i undersøkelsen. De var middelaldrende eller eldre og fremdeles friske, og de ble fulgt i 24 år. I undersøkelsen ble hjernene deres scannet. Lavt glucoseskifte i hjernedelen kalt Hippocampus var et signal om at vedkommende kunne få Alzheimers eller en lignende sykdom. Dette stemte i 85 prosent av tilfellene. Seks av deltakerne har hittil utviklet Alzheimers og 19 har uviklet en mild kognitiv svekkelse, MCI.

- Hippocampus ser ut til å være den første regionen som blir påvirket, sier forskningsleder Lisa Mosconi ved New York University School of Medicine til Associated Press.

Unge bør forebyggeDet er for tidlig å tilby scanning av hjernen for å forutse Alzheimers. Undersøkelsen må først bekreftes. I tillegg mener forskerne at det ikke nødvendigvis er en fordel å få vite om man vil rammes sykdommen, da man fremdeles ikke vet hvordan man skal forebygge mot den. Funnet kan imidlertid føre til at forskere lettere kan finne behandling som kan utsette begynnelsen på sykdommen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer