Alzheimers kan være arvelig

Opp mot 80 prosent av risikoen for å utvikle sykdommen er arvelig, viser en ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske forskere står bak undersøkelsen, hvor nesten 400 tvillingpar deltok. Samtlige var over 65 år, og minst en av tvillingene i hvert par hadde Alzheimer. Ifølge studien avgjør den genetiske faktoren ikke bare om du får sykdommen, men også når den bryter ut, skriver BBC News.

Flere rammesStadig flere blir rammet av sykdommen, og antallet er ventet å stige i takt med eldrebølgen. Britiske eksperter mener at undersøkelsen tegner et godt bilde av hvor mye gener har å si i forhold til om man er disponert for sykdommen. Tvillingstudier er for øvrig en mye brukt metode for å kartlegge hvordan arv og miljø spiller inn på sykdomsutviklingen.

Ved å spise grønt gjør du både kroppen og hjernen en tjeneste.

LES MER: Enkelte grønnsaker styrker hjernen

Eneggede mest utsattDet er naturlige forskjeller mellom eneggede og toeggede tvillinger. De eneggede tvillingparene har identiske gener, og løper derfor en større risiko for at begge får sykdommen dersom den er arvelig. Men om bare en får sykdommen, er det grunn til å tro at miljøfaktorene spiller inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer