Amor for seksten øre minuttet

Innvandrerbutikkene har ikke bare presset prisene på hvitløk og tomater. Også Telenor har fått hissige konkurrenter i sjappene på Oslos østkant.

Langdistansekommunikasjon koster, men det finnes råd.
Langdistansekommunikasjon koster, men det finnes råd. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Angelo stod på trappen en måned etter at jeg kom hjem fra ferien. Da han hadde reist hjem, fulgte daglige timelange, amorøse telefonsamtaler:

- Ja, jeg elsker deg også. Avsindig. Til evig tid.

Det var vanskelig å se forskjell på regningen og telefonkatalogen som Telenor ga meg i vår. På siste side i den spesifiserte fakturaen stod 6.589 kroner. Dagen etter kom mobiltelefonregningen. Men gudene er likevel nådige. For Kanthan Ratnam på Dayanaa Telecom Service AS i Grønlandsleiret på Oslos østkant har motgift som hindrer at jeg går i samme fella neste gang.

-Telefonkortet koster 90 kroner. Du kan ringe i 550 minutter med det. Det er veldig billig, sier Ratnam.

Med Ratnams Super Card koster samtalene 16 per minutt mot Telenors 63 øre, og utgjør følgelig en besparelse på nesten 75 prosent.

Telefonkort

Systemet er enkelt: Du kjøper telefonkort. Skrap vekk folien og frem kommer det en kode. Ring deretter telefonnummeret som står oppført på telefonkortet; tross norskklingende nummer kobles du gratis til en utenlandsk sentral. Slå nummeret du ønsker å ringe, vent på svar, og voilà, du har spart 75 prosent på utenlandssamtalen.

- Grunnen til at det blir så billig er at vi kjøper trafikk via utenlandske nett, som regel fra nett i Storbritannia eller USA, sier en talskvinne for Tele Super AS som lager telefonkortet Super Card.

Kulendran Devarajah og Kanthan Ratnam presser telefonprisene.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Kulendran Devarajah og Kanthan Ratnam presser telefonprisene.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Tele Super AS har også ti andre kort som dekker regioner over hele verden: Midtøsten, Sør-Amerika og Afrika. Og salget går så det suser.

- Vi selger 20.000 kort årlig bare i Norge. Det har stort sett bare vært innvandrere som kjøper våre kort, men nå har også nordmenn med familie i utlandet begynt å kjøpe kortene, sier Tele Supers talsperson.

Tele Super er et av et ukjent antall selskaper som selger telefontrafikk via kontantkort. Verken kontantkortselgerne langs Grønlandsleiret i Oslo, Tele Super AS eller Post- og teletilsynet har noe anslag på hvor mange operatører det finnes på dette markedet.

- Dette er et nytt marked som vi ennå ikke har fått kartlagt. Men vi vil etter hvert begynne å følge det opp, sier Arve Dagfinnsrud i Post- og teletilsynet til DinSide.

Kontantkortselgerne anslår at det finnes et sted mellom 30-50 typer kort. Hver eneste avkrok i verden har sitt budsjettkontantkort.

Så mye koster det

Billigst til utlandet?
Billigst til utlandet? Vis mer


Med kontantkortene ringer du for en brøkdel av Telenors priser. Se bare (Telenors priser fra fasttelefon til fasttelefon i parentes):

Til Europa: Fra cirka 16 øre per minutt. (0,63 øre per minutt.)
Midtøsten: Fra cirka 80 øre per minutt til Iran (7.96 kroner per minutt)
Asia: 20 øre per minutt til Hong Kong (2.87 kroner per minutt)
Afrika: Fra cirka 1.20 øre til Eritrea (13.56 kroner per minutt)
USA og Canada: 14 øre per minutt (henholdsvis 63 og 69 øre per minutt)
Sør-Amerika: 22 øre per minutt til Chile (4,84 kroner per minutt.)

Prisene er fra Telenor.no, Super Card AS og kontantkort solgt av Dayanaa Telecom Service AS.

Internettsalg

Nå skal kontantkortsalget ut på nett. Dayanaa Telecom Service AS har nemlig tenkt på alle dem som ikke kan kjøpe de billige kortene. I sommer starter de en internettbutikk med salg av ringetid via Callingcard.no

Og mens jeg venter på nettbutikken kjøper jeg tre nye kort: I kveld skal jeg igjen ringe Roma via London eller USA. Sukk hjerte.

Telefonkalkis

DinSides kalkulatorer finner løsningen som matcher lommeboka di.

 • DinSides telefonkalkulator
  - Finn ut hvem som gir deg lavest telefonregning.

 • DinSides mobilkalkulator
  - Full kontroll på mobilregningen.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer