Erstatning for strømbrudd

AMS-måleren gir automatisk kompensasjon

Om vinteren oppstår det oftere strømbrudd, og da er det ikke dumt å ha ny strømmåler i sikringsskapet.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det begynner å bli ei stund siden norske husholdninger begynte å få installert de nye, digitale strømmålerne, ofte omtalt som AMS.

Disse AMS-ene gir strømkundene mange fordeler, blant annet avleser de strømforbruket sitt fra time til time - noe som sikrer bedre kontroll med hvor mye strøm du bruker til enhver tid, samt gjør det lettere å sammenligne strømregningen med hva strømmen koster på kraftbørsen.

En annen fordel med AMS-ene er at de også gir nettselskapene bedre kontroll over problemer med strømnettet, og gir oversikt over hvor det har vært strømbrudd og varigheten på dette, skriver Enerwe.

Dermed kan kompensasjonen for langvarige strømbrudd automatiseres.

Erstatningen mange ikke kjenner til

Det er ikke lenge siden Dinside skrev om strømbrudderstatning sist.

Tidligere har det vært sånn at strøm- og nettkundene selv har måttet be om kompensasjon for langvarige strømbrudd, men fra januar 2021 automatiseres denne prosessen.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er det kun rundt en tredjedel av nettkundene som kan få kompensasjon som faktisk fremmer krav om dette i etterkant. Derfor er det slett ikke så dumt at dette snart går av seg selv.

Dette får du i strømbruddkompensasjon

Så, nå er du kanskje interessert i å vite hva du kan få i erstatning fra nettselskapet ved langvarige strømbrudd? Her får du både dagens satser og satsene som gjelder fra 1. januar 2021.

Per i dag er satsene for utbetaling ved langvarige strømbrudd:

  • 600 kroner for avbrudd over 12 timer opp til og med 24 timer
  • 1400 kroner for avbrudd over 24 timer opp til og med 48 timer
  • 2700 kroner for avbrudd over 48 timer opp til og med 72 timer
  • For avbrudd over 72 timer gis et tillegg på 1300 kroner for hver ny påbegynt tjuefiretimers periode avbruddet varer
  • For fritidsboliger kan et samlet årlig krav ikke overstige forventet innbetalt nettleie for det året

Fra 1. januar 2021, derimot, blir disse satsene gjeldende for strømbrudd per målepunkt:

  • Husholdninger får 500 kroner ved avbrudd på 12 timer og deretter en sats på 40 kroner per time
  • Fritidsboliger får 125 kroner ved avbrudd på 12 timer og deretter en sats på 10 kroner per time
  • Fra januar 2021 kan du altså bli kompensert for alle berørte målepunkter ved strømbrudd, i motsetning til dagens ordning som kun gir én kompensasjon per nettkunde for ett avbrudd, uavhengig av hvor mange målepunkt kunden eier.

25.000 kan miste strømmen over nyttår - går til retten

Det som også skjer på nyåret, er at fra 1. januar 2021 skal alle i Norge ha installert AMS-målere i sikringsskapene sine - dette har NVE bestemt.

Men, noen få uker før fristen går ut, er det fortsatt 25.000 personer som nekter strømselskapene å montere de nye smartmålerne. Rundt 5.000 av disse har levert inn legeerklæringer på at de er el-følsomme, mens mange av de andre sier de føler seg overvåket.

Kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes i Skagerak Energi sier de har 18 kunder som fortsatt nekter nye målere.

- Vi mener at vi har rett til å velge det måleutstyret vi vil, og har varslet at vi kutter strømmen dersom de ikke aksepterer det, men de har fått medhold på en rettslig forføyning, som gjør at vi nå utsetter å kutte strømmen inntil det foreligger en rettslig avklaring rundt hele problematikken, sier Omnes til TV2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer