Ananas forebygger kreft

Ananas er saftige, smakfull og stappfull av sykdomsbeskyttende plantestoffer. I tillegg inneholder den rikelig med C-vitamin og et fordøyelsesfremmende enzym, bromelain.

Publisert
Sist oppdatert

Ananas ble først dyrket i Sør-Amerika, og befolkningen der oppdaget tidlige fruktens medisinske og sykdomsforebyggende egenskaper.

I Sør-Amerika har de innfødte brukt frisk ananasjuice for å lette fordøyelsen. Ananassaft har også vært i utstrakt bruk for å rense huden (peeling). Krigere lært seg å bruke ananaspakninger direkte på sår for å bedre sårleging. Pakningen ble festet de med de lange bladene som fungerte som bandasje. I kinesisk medisin har ananasfrukten vært brukt mot solbrenthet, diaré, innvollsorm og fordøyelsesplager.

Hjelper blodet å koagulereFrisk ananas inneholder bormelain, et enzym som kan brukes både for å forebygge og behandle blodpropp. Blod som koagulerer er viktig for å stoppe blødninger. Mye stillesittende arbeid, lange flyreiser og for tykt blod disponerer for at små koagler kan utvikle seg til blodpropper. Blodpropper kan sette seg fast i blodårene i beina og lungene, eller enda mer alvorlig; forårsake hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Forskning har vist at bromelain som ekstraheres fra ananas, kan redusere død ved akutt hjertesykdom fra 20 til 2 prosent. Dette skylles at bromelain stimulerer produksjonen av plasmin, et stoff i blodet som løser opp koagler og blodpropp. Studier tyder også på at bormelain kan bedre blodsirkulasjonen til hjertemuskelen ved angina pectoris og til beina ved røykebein.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer