Anbefaler trening for hjertesyke

Riktig trening gir deg bedre muligheter til å overleve hjertesvikt. Det mener engelske leger som har samlet flere undersøkelser på temaet.

Publisert
Sist oppdatert

Pasienter med hjertesvikt, som under tilsyn følger et tilrettelagt treningsprogram, øker sine sjanser til å overleve. Dette går fram av en studie publisert i januarutgaven av British Medical Journal.

Kronisk hjertesvikt Britiske forskere har analysert data fra i alt ni undersøkelser på 801 pasienter med kronisk hjertesvikt.

Halvparten av forsøkspersonene gjennomgikk et fysisk treningsprogam i minst 8 uker. Den andre halvparten fikk bare "vanlig" pleie og omsorg. Alle som deltok i studiene ble fulgt nøye og overvåket i minst 3 måneder.

Klare resultater88 pasienter (22%) døde i treningsgruppen. I kontrollgruppen døde 105 pasienter (26%). Det var også færre sykehusinnleggelser i gruppen som gjennomførte trening.

Frem til nå har nytten av trening ikke vært særlig akseptert og derfor kun i liten grad blitt tilbudt pasienter med kronisk hjertesvikt. Årsaken til det er rett og slett at man hittil har manglet bevis for at det virker

- Det er en kjent sak at trening kan redusere symptomer som åndenød og utmattelse ved kronisk hjertesvikt. Men på tross av dette er trening ikke akseptert som en del av behandlingen, antageligvis fordi det ikke finnes nok informasjon om dette området, skriver forskerne i sin rapport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer