Åndenød er arvelig

Skyldes lav CO2-toleranse i kroppen.

Pustebesvær skal ifølge forskerne bak en ny studie være arvelig.  Foto: colourbox.com
Pustebesvær skal ifølge forskerne bak en ny studie være arvelig. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny studie fra Folkehelseinstituttet og Universita Vita-Salute San Raffaele i Milano viser at personer med lavere toleranse for CO2 i kroppen får lettere følelse av åndenød enn andre. Disse personene ser også ut til lettere å få angstanfall enn andre mennesker.

Det melder Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Les også: Er livet ovet etter 25?

Gener viktigste årsak

- Resultatene fra denne studien tyder på at et felles sett av gener koder både for CO2–følsomhet og angstproblemer. Det ser ut til at disse genene er den viktigste årsaken til forbindelsen mellom CO2–overfølsomhet og panikkangst. Dette har ikke vært vist tidligere. Metodiske begrensninger ved vår studie krever imidlertid at vi er forsiktige med våre konklusjoner. Gåtene rundt panikkangst er langt fra løst, sier forskningssjef Kristian Tambs ved Divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet, på deres hjemmeside.

Han er medforfatter av artikkelen "A Twin Study of the Common Vulnerability Between Heightened Sensitivity to Hypercapnia and Panic Disorder" som er publisert i tidsskriftet American Journal of Medical Genetics.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.