Aner ikke hvor stor gjeld de har

Er kredittkortbrukerne sløve eller flaue?

Et stort antall husholdninger synes å ikke kjenne til hvor mye kredittkortgjeld de egentlig har. Det viser en amerikansk undersøkelse. Foto: Per Ervland
Et stort antall husholdninger synes å ikke kjenne til hvor mye kredittkortgjeld de egentlig har. Det viser en amerikansk undersøkelse. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boliglån, studielån, billån og kredittkortgjeld. Hvor mye skylder du? Et stort antall mennesker aner ikke hvor stor kredittgjeld de har. I alle fall gjelder det amerikanske forbrukere. Det viser en amerikansk undersøkelse fra Federal Reserve Bank of New York.

Mens kun en av to husholdninger sier de har kredittkortgjeld, hevder långiverne at tre av fire amerikanske husholdninger skylder penger etter kredittkjøp. Kan dette stemme? De samme husholdningene har god kontroll på annen gjeld, men synes altså å underrapportere kredittkortgjelden.

En av feilkildene her ligger sannsynligvis hos brukere som benytter kredittkort til vanlig betaling (for eksempel for å handle tryggere på nett), og som betaler gjelden før renter påløper. Disse vil som regel ikke anse kredittkortgjelden som faktisk gjeld. Men selv når det i rapporten korrigeres for denne typen kredittkortbruk, underrapporterer husholdningene sin kredittgjeld.

Så hva kan årsakene være?

Urolig for økonomien? Dette er det beste sparetipset

Tre hovedgrunner

I rapporten angir forfatterne tre mulige årsaker til at mange oppgir lavere gjeld enn de sannsynligvis har:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer