Angrepillen fører ikke til mer ubeskyttet sex

Enkel tilgang til angrepillen påvirker ikke hyppigheten av ubeskyttet sex, viser en ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

- Selv om mange er bekymret for at unge kvinner vil misbruke nødprevensjonen hvis de får enkel tilgang til den, viser denne studien at de faktisk ikke bruker den så ofte som vi skulle håpe, sier professor Tina Raine fra University of California i San Francisco til Reuters.

- Dessverre viser studien at vi ikke klarer å påvirke unge kvinner til å ha mindre risikofylt sex. Siden kun en liten del av gruppen som hadde ubeskyttet sex brukte nødprevensjon ser det ut til at vi må bruke kreftene våre på å gjøre det enklere for disse kvinnene å få tak i prevensjonsmidler, ikke vanskeligere.

I Norge er angrepillen er tilgjengelig på apotek uten resept.

Studien er publisert i denne ukens utgave av tidsskriftet Journal of the American Medical Association (JAMA). 2.117 kvinner mellom 15 og 24 år i San Francisco-området deltok i studien. Noen av kvinnene ble bedt om å skaffe nødprevensjon fra apoteket, andre fikk den utdelt av forskerne, mens en tredje gruppe ble bedt om å hente den på en klinikk hvis det ble behov for den.

Alle de deltagende kvinnene sa de ville unngå graviditet. Ved slutten av studien oppga omtrent 40 prosent av kvinnene at de hadde hatt ubeskyttet sex, og 8 prosent ble gravide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer