Angrerett er prøverett

Du kan kjøpe varen, prøve den og returnere den. Det står i loven!

KJØP, PRØV, RETURNER: Du kan handle på nett, få varene, prøve dem og så sende de tilbake igjen. Det er din lovfestede angrerett.  Foto: ALL OVER PRESS
KJØP, PRØV, RETURNER: Du kan handle på nett, få varene, prøve dem og så sende de tilbake igjen. Det er din lovfestede angrerett. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Elkjøp, Lefdal og Expert reklamerer med 30 dagers returrett. Det vil si at du kan kjøpe varen i butikken, bruke den i 30 dager og så returnere den uten å oppgi årsak.

Kjøper du varer på nett er butikken pent nødt til å gi deg 14 dagers angrerett. Den gir deg i prinsippet akkurat de samme rettighetene som 30 dagers returrett.

Og om nettbutikkene nekter å gi deg angrerett, kan du slå lovverket i bordet: Angrerett er nemlig noe butikkene påtvinges gjennom norsk lov.

Disse butikkene har lengst returrett – én har 180 dager!

Bruksslitasje ingen hindring

I fjor kjøpte en kvinne fra Østfold en trådløs ruter på nettet. Den stod ikke til forventningene, og hun fylte derfor ut et angrerettskjema og sendte produktet tilbake få dager senere. Men butikken nektet å gi henne pengene tilbake. Ruteren skulle nemlig ha blitt ripete.

SLIK: Når du handler noe på nett, skal du få informasjon om angrerett og et angrerettskjema. Komplett sender dette som en egen e-post etter bestilling.
SLIK: Når du handler noe på nett, skal du få informasjon om angrerett og et angrerettskjema. Komplett sender dette som en egen e-post etter bestilling. Vis mer


Saken gikk derfor i år til Forbrukertvistutvalget (FTU), og utfallet er gode nyheter for Norges mange netthandlere: Kvinnen får alle pengene tilbake. At ruteren har bruksslitasje spiller ingen rolle – angreretten skal gjelde, mener FTU.

Gjelder angreretten når du bestiller på nett, men henter i butikk?

«En forbruker kan prøve en ting uten at angreretten bortfaller, såfremt bruken er begrenset og aktsom» slår FTU fast i sitt vedtak.

De bruker til og med ordet «prøverett»; angreretten er altså en prøverett. Du har med andre ord rett til å kjøpe en vare på nett, prøve den og returnere den innen 14 dager om du ikke ønsker den. Så lenge bruken har vært varsom, så varen kan returneres i tilnærmet samme stand som du fikk den.

Dette setter visse grenser for hvor mye du kan gjøre med produktet før du mister angreretten. Da DinSide snakket med advokat Thomas Nortvedt sa han blant annet at produktet «i hvert fall må kunne prøves ut i samme utstrekning som man har mulighet til i fysiske forretninger som selger tilsvarende produkter».

Les mer: Dette kan du gjøre før du mister angreretten

Hva er angrerett?

Vi har også tidligere sett eksempler på at butikker misforstår angreretten. Blant annet avslørte DinSide i 2011 at mobilbransjen systematisk brøt angrerettloven da de nektet å ta i mot mobiler som hadde blitt brukt.

PRØV FØRST: Også mobiler, som Samsung Galaxy S4, omfattes av angrerettloven. Men noen av butikkenes egne returretter har mobiler som unntak.
PRØV FØRST: Også mobiler, som Samsung Galaxy S4, omfattes av angrerettloven. Men noen av butikkenes egne returretter har mobiler som unntak. Vis mer


Begynner nettbutikken din å krangle med deg om dette, kan du vise til denne artikkelen og det ferske vedtaket fra FTU, da vedtak herfra anses som dommer og setter presedens.

Men hva er egentlig angrerett? Her er et lite lynkurs:

  • Angreretten skiller seg fra enkelte butikkers returrett på et viktig punkt: Den er lovfestet. Angrerett er ikke noe nettbutikker kan gi deg; det er noe de gi deg.
  • Angrerettloven styrer angreretten, og gjelder norsk fjernsalg eller salg «utenfor fast utsalgssted». I praksis: Nett-, telefon-, dør- eller stand-salg. Angrerett gjelder altså ikke i vanlige, fysiske butikker som Elkjøp, men i for eksempel nettbutikken til Elkjøp.
  • Det kreves ikke at du oppgir noen spesiell grunn til at du returnerer varen. Men ved netthandel må du selv betale fraktkostnadene ved retur.
  • Angreretten gjelder i 14 dager fra dagen da du satt med både angrerettskjemaet og varen. Mottar du ikke angrerettskjema, kan fristen forlenges til minst tre måneder etter at varen er mottatt.
  • Angreretten gjelder ikke forseglede CD-er eller filmer, vel og merke om dette er opplyst på selve forseglingen.
  • Angreretten i utenlandske nettbutikker varierer. Les mer om dette her.
Pixmania skryter av 14 dagers angrefrist, som er norsk lov – bryter Pixmanias vilkår norsk lov?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer