Angrerett: Hvem betaler fraktkostnadene?

Takket være Angrerettloven har du rett til å returnere varer kjøpt i nettbutikker - og få pengene tilbake. Men hvem skal egentlig betale fraktkostnadene?

Ved bruk av angreretten skal de opprinnelige fraktkostnadene - fra selger til deg - betales av selger. Retur-fraktkostnadene - fra deg til selger - må du betale selv. Foto: Per Ervland
Ved bruk av angreretten skal de opprinnelige fraktkostnadene - fra selger til deg - betales av selger. Retur-fraktkostnadene - fra deg til selger - må du betale selv. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

All erfaring tilsier at DinSides lesere er ivrige netthandlere, og vi har derfor skrevet mye om diverse aspekter ved netthandel de siste årene. Blant annet har vi i en rekke artikler satt fokus på fraktkostnadene, som kan være lette å glemme i gleden over å ha funnet et tilsynelatende svært rimelig produkt.

I dag skal vi se nærmere på et annet aspekt ved fraktkostnadene. For hvem er det egentlig som blir sittende med regningen når du som forbruker bestemmer deg for å benytte deg av Angrerettloven?

Les mer om Angrerettloven her.

Frakt og retur-frakt

Vel, det vi først må ha klart for oss, er at det ved bruk av angreretten oppstår fraktkostnader to ganger: Først de opprinnelige fraktkostnadene ved å bringe varen fra selger til deg. Deretter retur-fraktkostnadene for å returnere varen fra deg til selger.

1. De opprinnelige fraktkostnadene: Selger

La oss starte med den positive nyheten: De opprinnelige fraktkostnadene skal betales av selger. Dette står riktignok ikke i klartekst i Angrerettloven, men ifølge Anne Sofie Faye-Lund, seniorrådgiver i Forbrukerrådet er det ingen tvil om at loven skal tolkes slik.

Det er ikke alltid du bør velge aktøren som ved første øyekast fremstår som rimeligst. Ta alltid fraktkostnadene med i regnestykket. Foto: Pixmania
Det er ikke alltid du bør velge aktøren som ved første øyekast fremstår som rimeligst. Ta alltid fraktkostnadene med i regnestykket. Foto: Pixmania Vis mer


- Forholdet reguleres av Angrerettlovens paragraf 15, femte ledd som sier at selgeren plikter å "tilbakebetale det forbrukeren har betalt" innen 14 dager. Av lovens forarbeider fremgår det at det først og fremst siktes til kjøpesummen, men at også andre kostnader "i form av porto for forsendelsen til forbrukeren, ekspedisjonsgebyr, tollavgifter og oppkravsgebyr, skal tilbakebetales", skriver Faye-Lund i en e-post til DinSide.

Faye-Lund kan i tillegg opplyse at denne forståelsen av loven nylig er slått fast i to vedtak i Forbrukertvistutvalget (FTU).

Dermed kan vi altså slå fast at de opprinnelige fraktkostnadene, inklusive eventuelle oppkravsgebyrer, skal refunderes deg av nettbutikken. Men ikke bare det: Hvis nettbutikken har operert med ekspedisjonsgebyrer eller lignende, skal du også ha disse refundert.

2. Retur-fraktkostnadene: Deg

Den negative nyheten er at du som velger å benytte deg av Angrerettloven, selv må belage deg på å betale retur-fraktkostnadene når du handlet i en nettbutikk. Dette står nemlig klart og tydelig uttrykt i Angrerettlovens paragraf 15, første ledd: "Returkostnadene bæres av forbrukeren ...".

Fraktkostnader 1: Enorme forskjeller

Unntak

Hva med deg?

Har du benyttet deg av angreretten? (Avsluttet)
Ja(62%) 722
Nei(38%) 434
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Riktignok skal det understrekes at resten av setningen lyder som følger: "... med mindre selgeren har misligholdt avtalen eller selgeren i henhold til avtalen har levert en erstatningsvare, fordi den bestilte varen ikke var tilgjengelig." Men her snakker vi altså om helt spesielle situasjoner, og denne regelen vil derfor vanligvis ikke komme til anvendelse.

Telefonsalg

Vi nevner også at det gjelder andre regler ved telefonsalg. I Angrerettlovens paragraf 14, andre ledd, om telefonsalg, kan vi nemlig lese følgende: "Selgeren plikter å tilbakebetale det forbrukeren har betalt, samt eventuelt et beløp til dekning av returkostnader ...".

Årsaken til at lovgiver har valgt å skille mellom nett- og telefonsalg, ligger sannsynligvis i det faktum at telefonselgeren inntar en langt mer aktiv og pågående selgerrolle enn nettbutikkene.

Fraktkostnader 2: Vanskelige å finne

Viktig faktor

Ved kjøp av rimelige produkter på nett, kan fraktkostnadene tidvis overstige produktets pris. Foto: Komplett.no
Ved kjøp av rimelige produkter på nett, kan fraktkostnadene tidvis overstige produktets pris. Foto: Komplett.no Vis mer


Vi velger dessuten å benytte anledningen til å minne om at vi anbefaler deg å alltid sjekke opp fraktkostnadene før du handler. Som vi dokumenterte i denne artikkelen, kan fraktkostnadene i mange tilfeller påvirke sluttsummen i betydelig grad. For eksempel viste det seg at nettbutikken ps.no nøyde seg med 156 kroner i fraktkostnader ved bestilling av en 42 tommer stor TV. I den andre enden av skalaen fant vi Pixmania, som opererte med 1.446 kroner i fraktkostnader for et identisk produkt. Selv om TV-apparatet eksempelvis skulle ha kostet 1.000 kroner mer hos ps.no (i praksis var prisen nesten identisk), ville det altså rent økonomisk - grunnet de ulike fraktkostnadene - vært smartest å handle hos ps.no.

Fraktkostnader 3: Her slipper du dem

Rimelige småprodukter

Men også når du skal kjøpe rimelige produkter kan fraktkostnadene være interessante. For eksempel får du i skrivende stund få kjøpt et 2 GB Kingston Micro SD-kort for 65 kroner hos komplett.no. En tilsynelatende svært konkurransedyktig pris. Baksiden av medaljen er at rimeligste fraktmetode koster 39 kroner. Og da snakker vi om "Brev uten sporing". Ønsker du en sikrere metode og velger "Posten Servicepakke" stiger fraktkostnadene til 87 kroner - altså en høyere sum enn selve produktprisen. I slike tilfeller kan det lønne seg å sjekke opp om det kanskje i stedet vil lønne seg å handle i en fysisk butikk i nærområdet.

Kilder: Anne Sofie Faye-Lund, seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Angrerettloven, DinSide.no Denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide

Les også:

 • Fraktkostnader 3: Her slipper du dem
 • Fraktkostnader 2: Vanskelige å finne
 • Fraktkostnader 1: Enorme forskjeller
 • BØKER: Hvor mye må du betale for frakt?
 • FILM: Hvor mye må du betale for frakt?
 • Har du rett til å åpne pakken?
 • CDon brøt Angrerettloven
 • Irriterende lokketilbud hos XXL og Expert
 • På lager, men ikke til salgs
 • - Kan ikke ha hemmelig lager
 • Disse butikkene tilbyr åpent kjøp
 • Pixmania: Skurk eller engel?
 • Ny nettbutikk: Er den billigst?
 • 32-tommers flat-TV for 2.500 kroner
 • Nettbokhandlene: Haugenbok.no overlegent mest populær
 • Film-nettbutikkene: CDon.com overlegent mest populær
 • Elektronikk-nettbutikkene: Komplett.no overlegent mest populær
 • Byggevarekjedene: Byggmakker mest populær

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer