Angrerett på intimprodukter

Selv om du har suttet eller svettet på varen, kan du returnere den.

ANGRE I VEI: Fra nå av kan ikke nettbutikker nekte deg angrerett på hverken e-sigaretter eller treningsarmbånd. Selv om du har brukt dem.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ANGRE I VEI: Fra nå av kan ikke nettbutikker nekte deg angrerett på hverken e-sigaretter eller treningsarmbånd. Selv om du har brukt dem. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du varer på nett har du 14 dagers angrerett. Det betyr at du i løpet av disse dagene kan sende varen tilbake og få pengene tilbake. Du kan til og med prøve produktet først.

Men gjelder angreretten en elektronisk sigarett du har hatt i munnen? En treningsdings du har svettet på? Eller kanskje til og med undertøy du har prøvd?

Ja, faktisk.

– Angrerettloven er veldig streng, understreker kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet overfor DinSide.

OPPDATERING: Vi har nå en ny angrerettlov, som ikke lar deg angre på intimprodukter om forseglingen er brutt

Angrerett på treningsarmbånd

I fjor kjøpte en kvinne fra Oslo et Fitbit Flex treningsarmbånd på nett. Dette er i praksis en avansert skrittmåler, og slik hapå-teknologi spås en lys fremtid.

Innen angrefristen på 14 dager sa kunden fra til butikken at hun angret, og ønsket pengene tilbake. Men butikken nektet. Armbåndet var brukt, og da det sitter direkte på en potensielt svett arm var det i deres øyne et intimprodukt som ikke kan returneres.

Saken havnet hos Forbrukertvistutvalget (FTU), som setter rettspraksis i slike spørsmål. Og de gir kvinnen fullt medhold: Angreretten gjelder også på treningsarmbånd, mener utvalget.

INTIMPRODUKT: En e-sigarett tas i munnen for å suge inn damp. Det gjør det vanskelig å selge, i alle fall deler av, produktet videre. Men det er ikke ditt problem.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
INTIMPRODUKT: En e-sigarett tas i munnen for å suge inn damp. Det gjør det vanskelig å selge, i alle fall deler av, produktet videre. Men det er ikke ditt problem. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Angrerett på e-sigaretter

En kar fra Kristiansand kjøpte i fjor en elektronisk sigarett (e-sigarett) på nett. Disse skaper en damp brukeren inhalerer, og begynner å bli et populært alternativ til røyking. Nikotinholdig dampevæske er forbudt å selge i Norge, men selve «sigarettene» selges av en rekke norske nettbutikker.

Etter å ha testet e-sigaretten, angret kunden. Men butikken nektet å innfri angreretten, da kunden hadde hatt produktet i munnen.

Også damperen får fullt medhold hos FTU: De mener angreretten også gjelder e-sigaretter.

Derfor gjelder angreretten

«Når det gjelder innklagdes anførsel om at armbåndet er et intimprodukt, viser utvalget til at det i loven ikke er foretatt noen begrensninger i angreretten for varer som av hygieniske årsaker ikke kan selges på nytt» skriver FTU i sin Fitbit-avgjørelse.

Det vises til forarbeidene til angrerettloven, som sier rett ut at: «De næringsdrivende selv må bære tapet ved at det returneres produkter som ikke kan selges igjen».

Butikker kan altså ikke nekte deg angrerett bare fordi det er snakk om et «intimprodukt». Loven inneholder ingen unntak for slike produkter, og det er ikke ditt problem om butikken ikke kan selge det returnerte produktet videre.

– Kravet for å kunne angre er at du skal kunne levere tilbake varen i tilnærmet samme stand og mengde. At du har for eksempel prøvd en underbukse er ikke god nok grunn til å nekte deg angreretten, sier Halsos i Forbrukerrådet.

TAR FORBEHOLD: Mange nettbutikker har vilkår som dette, som nekter deg angrerett for intime produkter. Men det har ikke nødvendigvis butikken lov til.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TAR FORBEHOLD: Mange nettbutikker har vilkår som dette, som nekter deg angrerett for intime produkter. Men det har ikke nødvendigvis butikken lov til. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Butikkene nekter likevel

Googler du «angrerett» og «intimprodukt» får du opp en hel haug nettbutikker som nekter deg å returnere for eksempel undertøy, kosmetikk eller sexleketøy hvor varen er åpnet, og produktet potensielt testet.

– Slike regler vil ikke gjelde om de gir deg dårligere vilkår enn norsk lov, sier Halsos i Forbrukerrådet.

– De ferske vedtakene fra FTU viser jo at det er veldig vanskelig å si at man ikke kan prøve varen og fortsatt bruke angreretten. Det er helt naturlig at en fysisk butikk ikke vil ta i mot brukte truser, men det er annerledes å drive en nettbutikk. Du slipper utgifter til husleie, men har utgifter som følge av angreretten.

Om butikken likevel nekter deg å angre, oppfordrer Halsos deg til å klage til Forbrukerrådet.

Blir ekspert på angrerett – få med deg disse artiklene!

Har du noen gang blitt nektet angrerett? Vi hører gjerne fra deg under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer