Anmelder Skattedirektoratet

Blir politianmeldt etter skattelistetabben.

Skatteetaten jobber med å tilbakekalle de feilsendte CD-ene. Foto: Faksimile Skatteetaten.no
Skatteetaten jobber med å tilbakekalle de feilsendte CD-ene. Foto: Faksimile Skatteetaten.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skattedirektoratet blir politianmeldt etter at direktoratet sendte skattelister som også inneholdt personnumrene til nær 4 millioner skattytere til ni norske redaksjoner. Det skriver Skattebetalerforeningen.

DinSide.no var en av redaksjonene som mottok skattelistene med personnumre, som var sendt ut fra Skatteetaten ved en feil.

- Jeg synes dette er et så grovt brudd på personopplysningsloven at det må politianmeldes, sier Tommy Tenden, som torsdag leverte en anmeldelse til politiet i Trondheim, til Skatt.no.

- Soleklart brudd

Skattedirektoratet har lagt seg flat, og varsler intern granskning etter det direktoratet kaller "en glipp". Det er ikke nok, mener Tenden.

- Jeg opplever det slik at direktoratet forsøker å bagatellisere dette gjennom å skylde på en glipp fra en medarbeider. Men for meg synes dette som et soleklart brudd på personopplysningsloven, sier Tenden.

Informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet ønsker ikke å kommentere saken overfor Skatt.no før direktoratet har sett anmeldelsen.

Tommy Tenden er også sterk motstander av offentliggjøringen av skattelister på nettet.

- Jeg reagerer spesielt på måten dette blir lagt ut på nettet, med store artikler og annonser om at du nå kan gå inn og sjekke naboen. Dette er en type opplysninger folk flest ikke trenger å vite, sier Tenden.

Han mener at opplysningene, dersom de skal være offentlige, kun bør være tilgjengelig ved personlig oppmøte ved et offentlig kontor.

Forstår reaksjonen

- Vi er enige i Tendenes synspunkter på offentligjøring av skattelistene og at skatteetatens utsendelse av personnummere er en skandale. Vi er imidlertid redd saken vil bli henlagt fra politiets side, sier adminstrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange.

- Offentligjøringen av skattelister bør primært opphøre ved at dagens regjering tar til vettet og endrer reglene, legger Stordrange til.

En juridisk betenkning gjort av advokat Kyrre Eggen for Skattebetalerforeningen konkluderer med at dagens offentliggjøring av skattelistene kan være i strid med Den Europeiske Menneskerettskonvensjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer