Anoreksi øker selvmordsfare

Selvmord er hoveddødsårsaken blant kvinner med anoreksi, viser ny amerikansk studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com   Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi vet at anoreksi er en meget alvorlig og farlig lidelse, og mange som rammes av sykdommen tar selvmord.


Av alle psykiske lidelser er spiseforstyrrelsen anoreksi den som tar flest liv. Og ifølge en ny studie skyldes de fleste dødsfallene selvmord, og ikke at man sulter seg til døde.

- Vi vet at anoreksi er en meget alvorlig og farlig lidelse, og mange som rammes av sykdommen tar selvmord, sier professor i psykiatri ved NTNU, Karl Gunnar Gøtestam til DinSide Helse.

I samarbeid med professor i spiseforstyrrelser, Jan Rosenvinge, analyserte Gøtestam i 2002 forekomsten og behandlingen av spiseforstyrrelser i Norge.

- Vi fikk en god oversikt over situasjonen, men det vi fant, har i liten grad blitt ført videre. Kunnskapsnivået har nok blitt bedre, men vi er fremdeles ikke gode nok på diagnose, behandling og omsorg overfor denne gruppen, sier han.

Les også: 4 av 5 friske av anoreksi

- Sjeldent

Studien som fant sted ved Vermont University i USA omfatter 250 kvinner, og den viser at risikoen for å ta selvmord er 57 ganger høyere hos kvinner som har anoreksi enn hos jevnaldrende friske kvinner.

Les også: Mer spiseforstyrrelser blant menn

- Denne studien omhandler jo svært syke pasienter med anoreksi, og selv om også vi har hatt medlemmer som har tatt selvmord er det heldigvis snakk om sjeldne tilfeller, sier sosialkonsulent i Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS), Anne Saue til DinSide Helse.

Hun presiserer at interessegruppas fokus er å arrangere selvhjelpstilbud for kvinner over 18 år med spiseforstyrrelser.

- Vi ser på selvhjelp som et tillegg til behandling, og selvmordsnære pasienter trenger noe mer enn selvhjelp og bør behandles av helseapparatet, sier hun.

Les også: Lærer anoreksi på nettet

Dramatiske metoder

Det er psykolog og ekspert på spiseforstyrrelser, Jill Holm-Denoma, som står bak den første studien som også ser på metodene kvinner med anoreksi bruker for å ta livet av seg.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com   Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Forskerne fant eksempler på pasienter som hadde hoppet foran toget, drukket giftig væske og satt fyr på seg selv.

- Vi kan slå fast at disse pasientenes dødsfall hadde liten sammenheng med lav kroppsvekt. Disse metodene kunne tatt livet av hvem som helst, og de levner ingen tvil om at de virkelig ønsker å dø når de tar slike beslutninger, sier Holm-Denoma til nettutgaven av avisen Time.

Les også: Vanskelig å forby anoreksi-sidene

Holm-Denoma har i tidligere studier påvist at kvinnelige anorektikere ofte blir selvdestruktive og mer suicidale enn andre kvinner. Nå viser ferske målinger at kvinner mellom 15 og 24 år har 12 ganger så stor sannsynlighet for å dø av anoreksi enn av andre årsaker.

I Norge lider over 120 000 personer av spiseforstyrrelser. Sykdommen rammer kvinner og menn i alle aldere, men kvinner mellom 15 og 35 år utgjør den største gruppen.

Les også: Anoreksi kan være arvelig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer