Anoreksi øker selvmordsfare

Selvmord er hoveddødsårsaken blant kvinner med anoreksi, viser ny amerikansk studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com   Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av alle psykiske lidelser er spiseforstyrrelsen anoreksi den som tar flest liv. Og ifølge en ny studie skyldes de fleste dødsfallene selvmord, og ikke at man sulter seg til døde.

- Vi vet at anoreksi er en meget alvorlig og farlig lidelse, og mange som rammes av sykdommen tar selvmord, sier professor i psykiatri ved NTNU, Karl Gunnar Gøtestam til DinSide Helse.

I samarbeid med professor i spiseforstyrrelser, Jan Rosenvinge, analyserte Gøtestam i 2002 forekomsten og behandlingen av spiseforstyrrelser i Norge.

- Vi fikk en god oversikt over situasjonen, men det vi fant, har i liten grad blitt ført videre. Kunnskapsnivået har nok blitt bedre, men vi er fremdeles ikke gode nok på diagnose, behandling og omsorg overfor denne gruppen, sier han.

Les også: 4 av 5 friske av anoreksi

- Sjeldent

Studien som fant sted ved Vermont University i USA omfatter 250 kvinner, og den viser at risikoen for å ta selvmord er 57 ganger høyere hos kvinner som har anoreksi enn hos jevnaldrende friske kvinner.

Les også: Mer spiseforstyrrelser blant menn

- Denne studien omhandler jo svært syke pasienter med anoreksi, og selv om også vi har hatt medlemmer som har tatt selvmord er det heldigvis snakk om sjeldne tilfeller, sier sosialkonsulent i Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS), Anne Saue til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer