Anorektikere sliter seksuelt

Høye krav og ulike forventninger gjør at mange sliter med spiseforstyrrelser og seksualproblemer.

Publisert
Sist oppdatert

Blant personer i alderen 15 til 24 år, har ti prosent hatt seksuelle problemer de trengte hjelp til å løse. Samtidig har 120.000 personer spiseforstyrrelser.

I foredraget "Kvalifisering av mennesket. Om kvinner, spiseforstyrrelser og seksualitet", ser sexolog og psykolog Elsa Almås på sammenhengen mellom dette. Foredraget ble holdt på Sexologisenterets seminar "Ungdom og Seksualitet - Kultur og Identitet" forrige uke.

Ulike signaler
Hele 80 prosent av personer med spiseforstyrrelser, er kvinner. I alderen 13-25 år, har 8-10 prosent av kvinnene et alvorlig problem med mat.

Personer med spiseforstyrrelser har ulike opplevelser av seksualitet. Ikke alle med spiseforstyrrelser har problemer med sexlivet, men ifølge Almås har mange problemer med å anerkjenne sine egne seksuelle behov og å sette grenser.

- Vi får ulike signaler fra omgivelsene. Jenter skal ha et vellykket sexliv, men samtidig være tilbakeholdne, sa Almås under foredraget.

Jenter skal også oppføre seg pent og være feminine.

- Mange som har vært guttejenter kommer i en alder hvor de får beskjed om å bli mer jentete, sier Almås.

Dette skaper problemer for mange. Når de plutselig tenker mer på kropp, kan det gå galt. Det kan også være vanskelig når de får et sexliv. Det er ikke lenge siden kvinner ikke engang skulle ha lyst på sex, og fremdeles er det mye tabu angående kvinner og sex.

For høye krav
Det er flere grunner til at folk har seksualproblemer. En av hovedgrunnene er lystproblemer. I tillegg sliter mange med smerter og skam. Almås forteller at mange foretrekker å fortelle om seksuelle problemer over SMS, for å slippe å snakke om det personlig.

Mange stiller svært høye krav til seg selv. De vil redde verden, bli som Gro Harlem Brundtland eller Johan Olav Koss. Det kan bli for høye krav, noe som kan skape skam og trang til å gjemme seg.

Almås oppfordrer ikke foreldre og lærere til å snakke mer om spiseforstyrrelser. Tvert i mot. Det kan gi ungdom ideer og lære dem hvordan det skal gjøres. Hun trekker frem et eksempel fra en skole hvor det ble pratet mye om spiseforstyrrelser. Etter dette ble det en oppblomstring av spiseforstyrrelser på skolen.

- Man bør heller snakke om følelser og egne behov. At man ikke trenger å se ut som superstjernene, sier Almås.

Tidligere forskning har vist at anoreksi kan være arvelig.

 

Mozon, 20.3.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer