Anorektikere vil føle glede

Slik kan de bli friske.

Anoreksi er forbundet med betydelig økt dødelighet; fire til ti ganger høyere enn i sammenlignbare befolkningsgrupper. Foto: Colourbox
Anoreksi er forbundet med betydelig økt dødelighet; fire til ti ganger høyere enn i sammenlignbare befolkningsgrupper. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å oppleve glede, selvbestemmelse, selvinnsikt og opplevelse av sosiale og fysiske ulemper ved sykdommen, er faktorer som kan motivere anorektikere til å bli friske.

Folkehelseinstituttet har gjennomført en undersøkelse blant kvinner i behandling for anoreksi, og sett hva som kan motivere dem til å bli friske. Resultatene skal brukes til å bedre behandlingen for denne gruppen.

- Ønsket er at vi gjennom å øke kunnskapen om hva som motiverer til å bli frisk, skal bidra til bedre behandling for de med anoreksi, sier Ragnfrid Nordbø, klinisk psykolog og doktorgradsstipendiat ved divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet.

Anoreksi er den sjeldneste typen spiseforstyrrelser, men til gjengjeld svært alvorlig: Dødeligheten blant anorektikere er fire til ti ganger høyere i denne gruppen enn i sammenlignbare befolkningsgrupper.

- Kvinnene forteller at ønsket om å bli frisk kan variere i ulike perioder og ut fra hvordan de har det. Det varierer mellom et sterkt og et svakt ønske. Det er en utfordring å få til fruktbar behandling, fordi ønsket om å bli frisk varierer så mye, sier Nordbø til DinSide Helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer