PSD2-direktivet:

Ansikt eller finger­avtrykk blir ikke lenger nok

Neste år kreves to faktorer for å logge inn på nettbanken.

IKKE LENGER NOK: Teknologier som fingeravtrykkslesere og Apples Face ID har gjort det mer smidig å bruke nettbanken på mobil, men neste år kreves det mer sikkerhet enn som så. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE LENGER NOK: Teknologier som fingeravtrykkslesere og Apples Face ID har gjort det mer smidig å bruke nettbanken på mobil, men neste år kreves det mer sikkerhet enn som så. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bruke nettbanken fra mobiltelefonen har blitt veldig smidig de siste åra. Flere av de norske bankene har støtte for å kunne logge på via biometri, der du enten skanner fingeren eller ansiktet for å få tilgang til bankkonti, betale regninger og hva det måtte være.

14. september neste år vil det imidlertid bli vanskeligere å bruke mobilbank – da trer siste del av PSD2, kjent som betalingsdirektivet, i kraft, og da holder det ikke lenger med én faktor for å få tilgang til kontoen.

For ved siden av å tilrettelegge for mer åpen bankvirksomhet, der tredjeparter får tilgang til å administrere pengene dine, fokuserer direktivet også på økt sikkerhet.

Tre type faktorer

I direktivet er det nemlig slik at man i den siste fasen må bruke to av tre mulige faktorer for å utføre de fleste banktjenester, som å betale regninger eller se betalingshistorikk.

De aktuelle faktorene er:

  • Noe du er, altså biometrisk (fingeravtrykk, ansikt etc.)
  • Noe du har (kodebrikke, mobiltelefon, kortleser etc.)
  • Noe du vet (passord/pinkode etc.)

Altså vil det ikke være nok med kun å skanne fingeren eller ansiktet, og noe du har-biten kan heller ikke være den samme enheten. Altså må du, i tillegg til biometrifaktoren, være nødt til å bruke en separat kodebrikke eller et passord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer