Ansiktet avslører sinnatagger

Menn med bredt ansikt er mest sinna.

Ansiktets bredde kan linkes med aggresjon hos menn, mener forskere. Illustrasjonsfoto: Emiliano Spada/xc.hu
Ansiktets bredde kan linkes med aggresjon hos menn, mener forskere. Illustrasjonsfoto: Emiliano Spada/xc.hu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en ny studie av ishockeyspillere som viser at menn med brede og lange ansikter er mer aggressive enn andre.

Menn har generelt bredere ansikter enn kvinner, og det kommer først til syne i puberteten når testosteronnivået stiger, skriver New Scientist.

Forskerne Cheryl McCormick og Justin Carre fra Brock University i Canada har utført studien som har blitt publisert i tidsskriftet Proceedings of Royal Society B.

Les også: Sinnatagger lever farlig

Straffepoeng

Forskerne målte aggresjonen ut ifra straffepoengene hver enkelt spiller fikk i kamper der de viste hissig oppførsel som slåssing og skubbing.

- En bra ting med ishockey, er at det er akseptabelt å vise aggressiv oppførsel. Du trenger ikke å havne i fengsel for å skubbe til noen med albuen din. Dette gjør ishockey til en bra måte å utforske aggresjon på, sier Carre til LiveScience.com.

Ansiktene våre kan ha blitt formet av evolusjonen for å signalisere aggressivitet til andre. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Ansiktene våre kan ha blitt formet av evolusjonen for å signalisere aggressivitet til andre. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Aggresjon med dataspill

Forskerne undersøkte også aggresjonen til 88 collegestudenter med et dataspill. I spillet kunne de presse på en knapp for å få poeng, en annen knapp for å forsvare sine egne poeng, og en tredje knapp for å stjele poeng fra en fiende som de ble fortalt at stjal deres poeng.

Forskerne oppdaget at ansiktets bredde kunne linkes med aggresjon hos menn, men ikke hos kvinner.

Les også: TV-spill gjør hjernen klar for vold

- Vi var overrasket over å se at målene på ansiktet kunne forutsi hvor aggressivt menn oppførte seg med et dataspill, og like overrasket over at vi med de samme målene kunne forutse aggressiv oppførsel i sport, sier McCormick.

McCormick mener også at ansiktsformen til mennesker kan avgjøre hvem vi velger å sosialisere med daglig.

Evolusjon

Funnene kan tyde på at ansiktene våre kan ha blitt formet av evolusjonen for å signalisere aggressivitet til andre. Formen på ansiktet lå trolig til grunn i underbevisstheten for om fiender bestemte seg for å angripe hverandre eller ikke.

Et sint ansikt betyr at man senker øyenbrynene og hever overleppen, noe som klemmer ansiktstrekkene dine sammen og får det til å se bredere ut. Dette kan også linkes til denne studien, mener forskerne.

Basert på bilder

En svakhet ved undersøkelsen er at den er basert på fotografier av ansikter, fremfor reelle ansiktsmålinger. Ansiktsuttrykkene, eller måten de holdt hodene sine på, kan derfor ha påvirket hvor brede ansiktene deres var.

Funnene er likevel konsistente på tvers av tre studiegrupper, hvilket Carre mener er oppløftende.

Les også: Mat avler vold

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer