Ansiktsform avslører framtida

Hvor symmetrisk ansiktet er, kan avsløre hvor fort hjernen eldes.

SYMMETRI: Et bilde sammensatt av ansiktene til 50 av forsøkspersonene viser punktene som brukes for å måle symmetri.  Foto: Montasje: University of Edinburgh og Colourbox.com
SYMMETRI: Et bilde sammensatt av ansiktene til 50 av forsøkspersonene viser punktene som brukes for å måle symmetri. Foto: Montasje: University of Edinburgh og Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Menn med symmetriske ansikter - det vil si at høyre og venstre side av fjeset er like - har lavere risiko for tap av hukommelse og intelligens senere i livet.

Pent ansikt foran bra kropp

Det antyder en ny studie ved University of Edinburgh, melder The Telegraph.

Hjernen svekkes etter 27

Fordelen med symmetri

Forskere tror høy symmetri er et tegn på få genetiske og miljømessige forstyrrelser under utviklingen hos et individ, som for eksempel sykdommer, giftstoffer, underernæring og genmutasjoner.

Tidligere undersøkelser har blant annet vist at personer med symmetriske ansikter har generelt bedre helse, i tillegg vurderes de som mer tiltrekkende av det motsatte kjønn.

Hvorfor ser vi på disse som vakre?

- Våre funn antyder at ansiktssymmetri også kan brukes som en indikator på det kognitive fallet ved alderdom, sier forsker Lars Penke, ifølge The Telegraph.

Alzheimers kan oppdages tidlig

Holder hjernen i form

Penke og hans kolleger sammenlignet resultatene av resonnerings- og reaksjonstester med målinger av ansiktssymmetri. 216 menn og kvinner som hadde vært fulgt siden 1932 deltok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer