Anti-oksidanter beskytter røykere

Riktig kosthold kan forebygge kreft. Og om du røyker bør du være ekstra påpasselig med å spise masse antioksidanter.

Publisert
Sist oppdatert

Om du er interessert i kosthold har du sikkert hørt argumentet før: Antioksidanter er flotte saker.

Antioksidantenes rolle er å bryte ned frie radikaler som går løs i kroppen din. Stoffskiftet i cellene skiller kontinuerlig ut små mengder frie radikaler. Ytre påvirkning som stress, tobakksrøyk eller virusangrep øker denne produksjonen.

Og uten nok antioksidanter til å ta opp kampen vil de slemme radikalene gjøre at kroppen din "ruster" fra innsiden. Resultatet er større risiko for alvorlige sykdommer som kreft eller hjertesykdommer.

Variert kostholdForskere fra Yale University i USA har nå gått gjennom materiale fra en stor finsk befolkningsundersøkelse som ble avsluttet i 1999. Tallene viser at et variert og rikelig inntak av antioksidanter kan gi røykere betydelig lavere risiko for å utvikle lungekreft.

Materialet omfattet 27.111 mannlige røykere som var mellom 50 og 69 år gamle. 15 år etter undersøkelsen startet hadde 1.787 menn utviklet lungekreft.

Når disse tallene ble sammenliknet med røykernes kosthold ble det funnet en klar sammenheng mellom inntak av antioksidanter og risikoen for kreft. Den fjerdedelen av deltakerne som spiste mest antioksidanter hadde en 16 prosent lavere risiko for lungekreft enn den fjerdedelen som spiste minst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer