Antibiotika på venteresept

Medisiner med sperrefrist.

Antibiotikabruken er størst i de yngste og eldste aldersgruppene. Foto: Colourbox
Antibiotikabruken er størst i de yngste og eldste aldersgruppene. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Neste gang du går til legen med for eksempel en øye- eller luftveisinfeksjon, kan det hende du får med deg en vent-og-se-resept. Dette innebærer at du ikke skal ile til apoteket straks for å hente ut medisinen, men at du faktisk skal ta med deg lappen med legens signatur på hjem, legge den på et trygt sted, og vente to-tre dager.

I beste fall har kroppen slått ned infeksjonen selv, og du trenger ikke ta veien til apoteket. I verste fall får du krype til korset og hente ut legemiddelet, men du slipper i alle fall en ekstra tur til legen.

Farlig pillebruk

Redusere forbruket

Hva skal så dette være godt for, lurer du kanskje på? Vent-og-se-resepten er del av nye retningslinjer for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten, som Helsedirektoratet nylig har sendt ut.

Målet med denne nye måten å skrive ut antibiotika på, er å om mulig få ned antibiotikabruken. I en nylig publisert statistikk fra Folkehelseinstituttet, om antibiotikabruk i Norge, ser vi at en av fire brukte antibiotika minst en gang i perioden juli 2006 til julik 2007. 29 prosent av norske kvinner og 21 prosent av norske menn fikk utlevert antibiotika på resept minst én gang i løpet av det året.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer