Antibiotika på venteresept

Medisiner med sperrefrist.

Antibiotikabruken er størst i de yngste og eldste aldersgruppene. Foto: Colourbox
Antibiotikabruken er størst i de yngste og eldste aldersgruppene. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Neste gang du går til legen med for eksempel en øye- eller luftveisinfeksjon, kan det hende du får med deg en vent-og-se-resept. Dette innebærer at du ikke skal ile til apoteket straks for å hente ut medisinen, men at du faktisk skal ta med deg lappen med legens signatur på hjem, legge den på et trygt sted, og vente to-tre dager.

I beste fall har kroppen slått ned infeksjonen selv, og du trenger ikke ta veien til apoteket. I verste fall får du krype til korset og hente ut legemiddelet, men du slipper i alle fall en ekstra tur til legen.

Farlig pillebruk

Redusere forbruket

Hva skal så dette være godt for, lurer du kanskje på? Vent-og-se-resepten er del av nye retningslinjer for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten, som Helsedirektoratet nylig har sendt ut.

Målet med denne nye måten å skrive ut antibiotika på, er å om mulig få ned antibiotikabruken. I en nylig publisert statistikk fra Folkehelseinstituttet, om antibiotikabruk i Norge, ser vi at en av fire brukte antibiotika minst en gang i perioden juli 2006 til julik 2007. 29 prosent av norske kvinner og 21 prosent av norske menn fikk utlevert antibiotika på resept minst én gang i løpet av det året.

Ifølge en artikkelserie om antibiotika og resistensutvikling blant smittestoffer nylig publisert i Tidsskrift for den norske legeforening, har vi fremdeles et lavt antibiotikaforbruk i Norge i dag, sammenliknet med andre europeiske land. Men behandlingsresistente infeksjoner er et økende problem også i Norge, og det skyldes økt forbruk av antibiotika og import av resistente bakterier fra andre land.

Probiotika reparerer kroppen etter antibiotika

Bevisst antibiotikabruk?

Hvor bevisst er du i forhold til ditt eget og dine eventuelle barns antibiotikabruk? (Avsluttet)
Jeg spør legen om det er nødvendig, eller om jeg kan vente(64%) 79
Jeg tar imot resept uten spørsmål(29%) 36
Vet ikke(7%) 8
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ingen som virker?

Dersom en pasient har utviklet resistens mot en type antibiotika, må han bruke andre typer antibiotika enn det som naturlig hadde vært førstevalget for den spesifikke infeksjonen. Dette kan være et dyrere alternativ, og det kan være et alternativ med uønskede bivirkninger. I verste fall og i ytterste konsekvens, vil det til slutt ikke finnes antibiotika som virker mot de sykdomsfremkallende bakteriene.

– Vent og se-resepten er et viktig redskap for å redusere antibiotikaforskrivningen, sier Frode Forland, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, i en pressemelding på Helsedirektoratets internettsider.

– Det er viktig at vent og se-resepten kun gis når alternativet ville være å gi en antibiotikakur, og det er trygt og best å vente og se. Men hvis legen er sikker på at tilstanden kan kureres uten antibiotika, eller kan følges opp etter noen dager, er dette fortsatt å foretrekke fremfor å gi en venteresept, sier Forland.

Forland råder også pasientene til å ha et bevisst forhold til antibiotika. Det er lov å spørre legen om man ikke kan vente og se, før man setter igang med en antibiotikakur. Det er ikke alltid du behøver å ta antibiotika for å bli frisk.

Se hva Dr. Roar Pedersen skriver om antibiotika på Lommelegen.no

En fornuftig og moderat omgang med antibiotika kan bidra til å bekjempe utvikling av antibiotikaresistens blant bakterier og virus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer