Resept på antibiotika:

Antibiotikaresepter varer nå i kun ti dager

Antibiotikaresepter skal stemples for å markere at de er gyldig i kun ti dager, og ikke i ett år som har vært vanlig fram til nå.

KORTERE GYLDIGHET: Resepter på antibiotika får nå en kortere gyldighet. Foto: NTB Scanpix
KORTERE GYLDIGHET: Resepter på antibiotika får nå en kortere gyldighet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tiltaket skal bidra til å redusere antibiotikabruken i Norge, og er en oppfølging av Nasjonal strategi mot antibiotikaresistens.

Norske veterinærer forskriver fortsatt resepter på papir og må selv stemple og angi siste gyldighetsdato på antibiotikaresepter.

– De fleste resepter på antibiotika er skrevet ut for en infeksjon som skal behandles med en gang. Lang gyldighet på resepten øker risikoen for at antibiotika hentes ut på et senere tidspunkt, og brukes til andre ting enn den var ment for. Med kortere gyldighet reduserer vi tilfellene der antibiotika brukes uten at det er et medisinsk behov, forteller veterinær Helene Seljenes Dalum i Legemiddelverket.

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har endret «forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek» slik at det kan settes kortere gyldighet på antibiotikaresepter, tidligere hadde de ett års varighet.

Fra 1. januar 2018 har myndighetene anbefalt at gyldighetstiden settes til 10 dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer