Antidepressiver hjelper mot PMS

Publisert
Sist oppdatert

Antidepressiver hjelper mot PMS
Nye antidepressiver er effektiv behandling for kvinner som sliter med store premenstruelle plager (PMS). Det er konklusjonen i en ny rapport fra uavhengige forskere.

Av Hanna Hånes

De fleste kvinner har plager før menstruasjonen. Mellom én av 20 og én av 30 har så alvorlige plager at de føler seg helt utslått. De er svært irritable, har indre spenninger og føler seg ute av stand til å håndtere dagliglivets små og store påkjenninger. I tillegg har de smerter og andre kroppslige plager.

En faggruppe innenfor det internasjonale Cochrane-samarbeidet har nylig evaluert forskningen på PMS og nyere antidepressiver på nytt. Cochrane-samarbeidet består av 50 internasjonale faggrupper som systematisk går gjennom medisinske studier og vurderer om de enkelte behandlingene og tiltakene har dokumentert virkning. Målet er å bistå helsevesenet med å bedre den medisinske behandlingen.

God lindring
Over 30 studier viser nå at nyere antidepressiver brukt i hele eller deler av en fireukers syklus, gir god lindring for PMS-plager. I dette tilfellet valgte Cochrane-gruppen de 15 beste studiene. I rapporten heter det at vi nå «har svært gode bevis» for å støtte bruken av nyere antidepressiver i behandlingen av alvorlig PMS. Det er medisiner av typen SSRI som er vurdert. I alt har 844 kvinner med PMS deltatt i studiene.

I framtidig forskning bør man nå først og fremst undersøke om SSRI virker like bra når man tar pillene i deler av syklusen. I de fleste studiene hittil har kvinnene tatt SSRI kontinuerlig, men et par nyere studier tyder på at det er tilstrekkelig å bruke medisiner bare i to uker. Da gir de også færre bivirkninger.

Bare for noen
En av dem som har erfaring med antidepressiver i behandlingen av PMS, er gynekolog Berit Norling i Oslo.

- Noen kvinner må ty til antidepressiver for å håndtere sine PMS-plager, men dette er et fåtall. Jeg har noen pasienter som bruker lave doser av slike midler kontinuerlig gjennom menstruasjonssyklusen, eller de bruker midlene bare i de to siste ukene i syklusen. De har god hjelp av det, sier Norling.

Hennes inntrykk er at de fleste kvinner har noe PMS-plager, men de færreste er så utslått at de blir arbeidsuføre.

- De fleste med PMS-plager får hjelp av nattlysolje eller hormonbehandling. Mange har god virkning av p-pillen, hormonspiralen eller p-sprøyten. Hormonspiralen og p-sprøyten tilfører hormonet gestagen. Trolig er PMS-plagene knyttet til omsetningen av progesteron. Når man tilfører gestagen, faller kroppens progesteronproduksjon, sier Norling.

Munkepepper og johannesurt
Det anerkjente britiske legetidsskriftet British Medical Journal publiserte i fjor en studie der 170 tyske kvinner hadde deltatt i et forsøk med frukter fra munkepepperplanten (Angus castus).

Halvparten av kvinnene fikk ekstrakt fra munkepepperfrukter. Resultatene viste at de etterpå fikk betydelig mindre PMS-plager enn de som fikk uvirksom medisin. Bivirkningene var små.

Munkepepper er en Middelhavsplante, og ekstraktet kan være vanskelig å få tak i her i landet.

- Jeg har ikke hørt om at munkepepper brukes i Norge. Men urter er betydelig hyppigere brukt i blant annet Tyskland, sier Norling.

Ett av symptomene ved PMS er depresjon og irritabilitet, og det har også vært gjennomført studier med den antidepressive urten johannesurt. Resultatene fra en åpen studie var gode; to av tre kvinner fikk betydelig reduserte plager. En sikker konklusjon kan likevel først gis når man har resultater fra studier med kontrollgrupper.

Dette er PMS
Premenstruelt syndrom, eller PMS, omfatter en rekke symptomer. Psykiske symptomer er irritabilitet, angst, indre spenninger, aggresjon, følelsen av å ikke mestre hverdagen og å miste kontrollen. I tillegg opplever mange smerter, vektøkning og andre kroppslige symptomer. Men det er de psykiske symptomene som er vanskeligst å leve med, og som gjør at noen søker medisinsk hjelp. Ved alvorlig PMS er det de psykiske symptomene som dominerer. Årsaken til PMS er uklar, den rådende teorien er at man har ulik følsomhet for omsetningsprodukter av hormonet progesteron.

Ref: The Cochrane Library, Issue 4, 2002. , BMJ 2001;322:134-137.

Mozon.no, 19.05.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer