Antidepressiver hjelper mot PMS

Publisert
Sist oppdatert

Antidepressiver hjelper mot PMSNye antidepressiver er effektiv behandling for kvinner som sliter med store premenstruelle plager (PMS). Det er konklusjonen i en ny rapport fra uavhengige forskere.

Av Hanna Hånes

De fleste kvinner har plager før menstruasjonen. Mellom én av 20 og én av 30 har så alvorlige plager at de føler seg helt utslått. De er svært irritable, har indre spenninger og føler seg ute av stand til å håndtere dagliglivets små og store påkjenninger. I tillegg har de smerter og andre kroppslige plager.

En faggruppe innenfor det internasjonale Cochrane-samarbeidet har nylig evaluert forskningen på PMS og nyere antidepressiver på nytt. Cochrane-samarbeidet består av 50 internasjonale faggrupper som systematisk går gjennom medisinske studier og vurderer om de enkelte behandlingene og tiltakene har dokumentert virkning. Målet er å bistå helsevesenet med å bedre den medisinske behandlingen.

God lindringOver 30 studier viser nå at nyere antidepressiver brukt i hele eller deler av en fireukers syklus, gir god lindring for PMS-plager. I dette tilfellet valgte Cochrane-gruppen de 15 beste studiene. I rapporten heter det at vi nå «har svært gode bevis» for å støtte bruken av nyere antidepressiver i behandlingen av alvorlig PMS. Det er medisiner av typen SSRI som er vurdert. I alt har 844 kvinner med PMS deltatt i studiene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer