Antioksidanter beskytter mot diabetes

Et kosthold med mye antioksidanter ser ut til å motvirke diabetes, i følge en ny rapport.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

En gruppe finske forskere fant ut at mennesker som har et kosthold med mye E-vitaminer har 30 prosent lavene risiko for å utvikle diabetes type 2, den vanligste formen av sykdomen, enn folk som spiser lite E-vitaminer.

Folk som fikk i seg mye karotenoider, som er det som gir rød-, gul-, og oransjfargen til mange typer frukt og grønnsaker, hadde også mindre risiko for å utvikle diabetes type 2.

C-vitaminer alene så ikke ut til å ha noen effekt på diabetes-risikoen.

Studiens hovedforfatter, Jukka Montonen fra Folkehelseinstituttet i Helsinki forteller til Reutsrs Health at det trengs flere studier før forskere kan anbefale folk i risikosonen for å utvikle diabetes type 2 å bytte til et antioksidantrikt kosthold.

Men han understreker at antioksidanter, som blant annet finnes i helkorn, frukt og grønnsaker, er viktige deler av en sunn diett.

- Våre resultater er på linje med de vanlige anbefalingene om å inkludere mye grønnsaker og frukt i det daglige kostholdet, sier forskeren.

Forskeren råder også folk til å kvitte seg med eventuelt overskuddsfett og holde seg i god fysisk form for å unngå å utvikle diabetes.

I denne studien fulgte Montonen og kollegene hans mer enn 4000 personer mellom 40 og 69 år i 23 år - og registrerte hva de spiste og om de utviklet diabetes type 2.

Forskerne fant en sammenheng mellom risiko for å utvikle diabetes type 2 og flere former E-vitamin, karatenoider og C-vitaminer.

Motonen sier at folk med et antioksidantriks kosthold kanskje har en lavere risiko for å utvikle diabetes fordi de rett og slett har et sunnere kosthold, noe som gjør det vanskelig å bekrefte at den beskyttende effekten kommer fra selve antioksidantene.

Forskerne la til at folk som prøver å redusere risikoen for diabetes gjennom kostholdet bør holde seg til frukt, grønnsaker og andre antioksidant-rike matvarer, i stedet for kosttilskudd.

Resultatene ble publisert i februarutgeven av tidsskriftet Diabetes Care.

 

Mozon.no, 17.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer