En gruppe finske forskere fant ut at mennesker som har et kosthold med mye E-vitaminer har 30 prosent lavene risiko for å utvikle diabetes type 2, den vanligste formen av sykdomen, enn folk som spiser lite E-vitaminer.
Folk som fikk i seg mye karotenoider, som er det som gir rød-, gul-, og oransjfargen til mange typer frukt og grønnsaker, hadde også mindre risiko for å utvikle diabetes type 2.
C-vitaminer alene så ikke ut til å ha noen effekt på diabetes-risikoen.
Studiens hovedforfatter, Jukka Montonen fra Folkehelseinstituttet i Helsinki forteller til Reutsrs Health at det trengs flere studier før forskere kan anbefale folk i risikosonen for å utvikle diabetes type 2 å bytte til et antioksidantrikt kosthold.
Men han understreker at antioksidanter, som blant annet finnes i helkorn, frukt og grønnsaker, er viktige deler av en sunn diett.
- Våre resultater er på linje med de vanlige anbefalingene om å inkludere mye grønnsaker og frukt i det daglige kostholdet, sier forskeren.
Forskeren råder også folk til å kvitte seg med eventuelt overskuddsfett og holde seg i god fysisk form for å unngå å utvikle diabetes.
I denne studien fulgte Montonen og kollegene hans mer enn 4000 personer mellom 40 og 69 år i 23 år - og registrerte hva de spiste og om de utviklet diabetes type 2.
Forskerne fant en sammenheng mellom risiko for å utvikle diabetes type 2 og flere former E-vitamin, karatenoider og C-vitaminer.
Motonen sier at folk med et antioksidantriks kosthold kanskje har en lavere risiko for å utvikle diabetes fordi de rett og slett har et sunnere kosthold, noe som gjør det vanskelig å bekrefte at den beskyttende effekten kommer fra selve antioksidantene.
Forskerne la til at folk som prøver å redusere risikoen for diabetes gjennom kostholdet bør holde seg til frukt, grønnsaker og andre antioksidant-rike matvarer, i stedet for kosttilskudd.
Resultatene ble publisert i februarutgeven av tidsskriftet Diabetes Care.
Mozon.no, 17.02.2004