Antioksidanter beskytter mot diabetes

Et kosthold med mye antioksidanter ser ut til å motvirke diabetes, i følge en ny rapport.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

En gruppe finske forskere fant ut at mennesker som har et kosthold med mye E-vitaminer har 30 prosent lavene risiko for å utvikle diabetes type 2, den vanligste formen av sykdomen, enn folk som spiser lite E-vitaminer.

Folk som fikk i seg mye karotenoider, som er det som gir rød-, gul-, og oransjfargen til mange typer frukt og grønnsaker, hadde også mindre risiko for å utvikle diabetes type 2.

C-vitaminer alene så ikke ut til å ha noen effekt på diabetes-risikoen.

Studiens hovedforfatter, Jukka Montonen fra Folkehelseinstituttet i Helsinki forteller til Reutsrs Health at det trengs flere studier før forskere kan anbefale folk i risikosonen for å utvikle diabetes type 2 å bytte til et antioksidantrikt kosthold.

Men han understreker at antioksidanter, som blant annet finnes i helkorn, frukt og grønnsaker, er viktige deler av en sunn diett.

- Våre resultater er på linje med de vanlige anbefalingene om å inkludere mye grønnsaker og frukt i det daglige kostholdet, sier forskeren.

Forskeren råder også folk til å kvitte seg med eventuelt overskuddsfett og holde seg i god fysisk form for å unngå å utvikle diabetes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer