Antioksidanter beskytter mot diabetes

Et kosthold med mye antioksidanter ser ut til å motvirke diabetes, i følge en ny rapport.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

En gruppe finske forskere fant ut at mennesker som har et kosthold med mye E-vitaminer har 30 prosent lavene risiko for å utvikle diabetes type 2, den vanligste formen av sykdomen, enn folk som spiser lite E-vitaminer.

Folk som fikk i seg mye karotenoider, som er det som gir rød-, gul-, og oransjfargen til mange typer frukt og grønnsaker, hadde også mindre risiko for å utvikle diabetes type 2.

C-vitaminer alene så ikke ut til å ha noen effekt på diabetes-risikoen.

Studiens hovedforfatter, Jukka Montonen fra Folkehelseinstituttet i Helsinki forteller til Reutsrs Health at det trengs flere studier før forskere kan anbefale folk i risikosonen for å utvikle diabetes type 2 å bytte til et antioksidantrikt kosthold.

Men han understreker at antioksidanter, som blant annet finnes i helkorn, frukt og grønnsaker, er viktige deler av en sunn diett.

- Våre resultater er på linje med de vanlige anbefalingene om å inkludere mye grønnsaker og frukt i det daglige kostholdet, sier forskeren.

Forskeren råder også folk til å kvitte seg med eventuelt overskuddsfett og holde seg i god fysisk form for å unngå å utvikle diabetes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.