Apotekene må avvise vaksine-kunder

Pålagt å prioritere visse grupper for influensavaksine.

AVVIST I DØRA? Apotekene er pålagt å prioritere å influensavaksinere utsatte grupper, og må derfor si nei til andre kunder som ønsker å vaksinere seg, men som ikke er prioritert ifølge FHI. Foto: Kristin Sørdal
AVVIST I DØRA? Apotekene er pålagt å prioritere å influensavaksinere utsatte grupper, og må derfor si nei til andre kunder som ønsker å vaksinere seg, men som ikke er prioritert ifølge FHI. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For kort tid siden ble det åpnet for at apotekene skal kunne rekvirere og sette influensavaksine på kunder, uten at de først må kontakte lege for å få skrevet ut resept på vaksinen.

Dette er helt nytt fra og med i høst.

Nå settes det imidlertid begrensninger på hvem som kan få tatt vaksinen i apotek.

Mandag 21. september skriver Helse- og omsorgsdepartementet at det på grunn av koronapandemien vil legges begrensninger på hvem som kan få influensavaksine i apotek, for å ivareta vaksinasjon av risikogruppene i størst mulig grad.

– Det er vedtatt en midlertidig forskrift som sier at apotek bare kan utlevere influensavaksiner til personer i målgrupper og risikogrupper fastsatt av FHI, fram til 1. desember, sier kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.

– Vi har foreløpig ikke helt oversikt over hvordan alle sider ved dette skal håndteres i apotek, og jobber med det nå. Men uansett må apotekene forholde seg til den nye forskriften, slik at personer som ikke er i målgruppene FHI har bestemt, må stille seg bak i køen og vente til desember. Uansett er alle i målgruppene velkommen til vaksinering av apotek, sier Soldal til Dinside.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Apotekene: – Utarbeider screeningkriterier

Apotekene har nå influensavaksiner på plass.

Vi har spurt hvordan de skal håndheve retningslinjene fra myndighetene, om hvem som skal kunne få satt vaksine i apotek.

– Bransjen er i ferd med å utarbeide screeningkriterier nå, for å kunne prioritere de gruppene som myndighetene nevner. Disse vil bli implementert i apotekene, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots Norge.

– Vi forholder oss til de bestemmelsene som kommer fra myndighetene, og vil fra og med i dag prioritere risikogruppen og målgruppen. Dette blir en del av kartleggingssamtalen som gjøres ved rekvirering i apotek, sier Ellen Karine Ous, fag- og kvalitetsdirektør i Apotek 1.

– Må avvise kunder

Ous forteller at kundene vil bli orientert om de nye bestemmelsene ved kontakt om vaksine.

Kunder som ikke er i målgruppen, vil bli avvist:

– Fra og med i dag er det bestemt at det kun er folk i risikogruppene og målgruppen som prioriteres. Dette innebærer at vi inntil videre må avvise kunder som ikke er i disse gruppene, selv om de ønsker vaksinen. Helsepersonell og personer som bor sammen med noen i risikogruppen anses også som målgruppen, og vil kunne få vaksine, sier Ous.

– De som ikke er i de gruppene som skal prioriteres for vaksinering, kan vi ikke rekvirere vaksiner til per nå. Dette nye regelverket gjelder i første omgang fram til 1. desember, sier Thune.

Boots oppgir en pris på vaksine i apotek på 299 kroner, og Apotek 1 oppgir 383 kroner.

– Slik det er nå opplyser vi alle som er i risikogruppene om at de også har tilbud om vaksinering i kommunal regi, og at det er økonomisk gunstig for dem, ref. det regjeringen i går gikk ut med av endringer i forhold til egenandel og frikort, sier Thune.

Kan være gratis

Begrensningene i hvem apotekene kan få lov til å vaksinere, kommer samtidig med meldingen om at egenandelen for å få satt influensavaksinen hos legen, senkes fra 80 kroner til 50 kroner.

Vaksinasjon i apotek omfattes imidlertid ikke av vaksinasjonsprogrammet og må betales av pasienten selv.

Risikogruppene har tidligere måttet betale mellom 175 og 575 kroner for dette, avhengig av hvor mye vaksinatøren har tatt for å sette vaksinen. Denne betalingen har ikke før blitt regnet med under egenandelstaket.

For dem som har nådd egenandelstaket, og som velger å ta vaksinen hos legen, blir den gratis etter de siste endringene.

Disse prioriteres

– De som skal prioriteres for vaksinasjon er personer som har en tilstand eller sykdom med økt risiko for komplikasjoner i forbindelse med influensa, og som er på Folkehelseinstituttets liste over risikogrupper. I tillegg skal helsepersonell med pasientnært arbeid prioriteres, sier Høie.

Følgende personer inngår i det myndighetene omtaler som risikogruppene og anbefales influensavaksine på grunn av økt risiko for alvorlig sykdom (se fullstendig oversikt på Folkehelseinstituttets sider):

  • Alle over 65 år
  • Beboere i sykehjem og omsorgsboliger
  • Barn og voksne med hjerte- og lungelidelser, diabetes, lever- eller nyresvikt, nevrologisk sykdom, svekket immunforsvar (samt deres pårørende) og svært alvorlig fedme.
  • Gravide i 2. og 3. trimester, samt gravide i 1. trimester som har kronisk sykdom eller er helsepersonell

Ikke nok vaksiner

Regjeringen vil at flest mulig i risikogruppene skal ta influensavaksine. Det er imidlertid ikke nok vaksiner til alle som bør ta dem:

Folkehelseinstituttet (FHI) har kjøpt inn 1,2 millioner doser til målgruppene i vaksinasjonsprogrammet. Men de som bør ta vaksinen utgjør omkring 1,9 millioner personer, melder NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer