Appelsinjuicen blir dyrere

Og det er klimaets skyld.

APPELSINJUICE: Flere grunner til at prisen på appelsinjuice kan bli høyere. Foto: Colourbox.com
APPELSINJUICE: Flere grunner til at prisen på appelsinjuice kan bli høyere. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nei, dette er ikke innkjøpet som velter husholdingsbudsjettet. Men fra å være et luksusprodukt har appelsinjuicen blitt hverdagslig, og finnes i mange varianter og i de fleste kjøleskap. Hver nordmann drikker i snitt 13 liter appelsinjuice i året (tall for siste år fra AC Nielsen). Totalt ble det omsatt 59 millioner liter appelsinjuice i norske dagligvarebutikker siste år.

Les også: Tar blodpris for utvannet juice

Kulde er en faktor

Men nå kan den bli dyrere. Dagligvarehandelen melder at det tyske fruktsaftforbundet går ut fra at den globale produksjonen av appelsinjuicekonsentrat vil synke fra 1,2 millioner til en million tonn i 2010.

Første varsel kom i januar fra Florida. En dårlig vinter - altså lave temperaturer - ga dårlig avling. Dette sendte appelsinprisene i været. Frossent juicekonsentrat selges som "olje" på børs i New York, og brukes også i juice solgt i Norge. Siden juice handles i dollar, kan også økt dollarkurs føre til dyrere råvarer.

Biodiesel betaler mer

Det er imidlertid ikke bare været og valutakursene som sørger for økte priser, selv om mye henger sammen med klimaet likevel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer