År 2055-problemet

Du har kanskje hørt at de fleste datamaskiner vil krasje i år 2000, men det er bare småtteri i forhold til år 2055. Det året slipper vi nemlig opp for fødselsnummer her i Norge, forteller Mette Øverby, konsulent i Skattedirektoratet.

Hvor er mitt personnummer? Norge år 2055 
 Foto: tg
Hvor er mitt personnummer? Norge år 2055
Foto: tg Vis mer
Publisert

Dagens fødselsnummersystem ble etablert 1. oktober 1964, da oppbyggingen av et sentralt personregister startet. Alle som var bosatt i Norge på folketellingstidspunktet i 1960 fikk tildelt et eget fødselsnummer, og siden 1964 har fødselsnummer blitt tildelt fortløpende.

Skattedirektoratet har vedtatt å fortsette med dette nummersystemet etter år 2000, men i år 2054 er det ikke flere nummer igjen.

Hva er et fødselsnummer

Fødselsnummeret ditt består av datoen du ble født pluss fem tilleggssiffre ( personnummeret ). De tre første av disse sifrene er individnummeret ditt, hvorav det siste forteller deg om du er gutt eller jente (oddetall = gutt, partall = jente). De to siste sifrene i fødselsnummeret ditt, er generert utfra en formel som skal sikre at ingen har likt nummer som deg.

Fødselsnummeret ditt er nemlig unikt, og du beholder det selv etter at du er død. Alle som var født fra 1855 og til 1900, ble tildelt et individnummer fra 500 til 749. Personer som er født i vårt århundre tildeles individnummer fra 0 til 499. Fra år 2000 vil en ta i bruk individsifferserien fra 500 - 999.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.