Arbeid - kapital 1 - 1

Arbeidere over hele verden går i dag i tog – samlet mot kapitalkreftene. LO-medlemmer streiker fra onsdag for bedre lønn. Har arbeidstakerne her i landet fått en mindre andel av overskuddet i bedriftene på 90-tallet?

Publisert

I gode økonomiske tider stiger overskuddet bedriftene i næringslivet. Da stiger lønningene også, men vanligvis ikke så mye som overskuddet. Resultatet er som regel at en større andel av driftsresultatet går til utbytte og kapitalinntekter. En mindre andel går til lønninger.

Vi studerte tall fra Statistisk sentralbyrå, og fant driftsresultatet og lønnskostnadenes andel av bedriftenes totale kostnader. Til vår overraskelse har lønnsandelen ikke gått ned.

Gode tider

- Vi ser en svak økning i lønnsandelen på 90-tallet. Med andre ord kan vi ikke se noen tendens til at eiere og aksjonærer stikker av med en større andel av overskuddet enn tidligere, forteller Knut Moum, forsker i Statistisk sentralbyrå. Grafen under viser lønnsandelen i årene mellom 1988 og 1998. Den varierer fra drøyt 72 til drøyt 78 prosent av totalkostnadene. Det kan ved første øyekast se ut som 90-tallet var en eneste stor økonomisk bølgedal, men vi må ikke glemme at kjøpefesten i 80-åra skapte en unormalt høy temperatur i økonomien. Grafen viser at lønnsandelen var omtrent like stor mot slutten av 90-tallet som ved starten av tiåret, da temperaturen i økonomien fortsatt var jappehøy. Vi kan dermed konkludere med at lønnsandelen holder seg relativt stabil her i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer