Arbeidsgiver kan faktisk sjekke e-posten din

Men bare hvis visse kriterier er oppfylt.

VÆR VARSOM: Har du mobil finansiert av jobben, kan sjefen din få tilgang til informasjon du i utgangspunktet trodde var privat. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VÆR VARSOM: Har du mobil finansiert av jobben, kan sjefen din få tilgang til informasjon du i utgangspunktet trodde var privat. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du en datamaskin eller mobil som arbeidsgiveren din eier? Da kan du ikke ta det for gitt at innholdet kun er for dine øyne.

I verste fall kan arbeidsgiveren din, med loven på sin side, få tilgang til private meldinger eller bilder på din pc.

Så hva har arbeidsgiveren din egentlig lov til å gjøre?

LES OGSÅ: Du kan få fjernet informasjon fra Google

Kim Ellertsen, juridisk direktør i Datatilsynet, mener en felles arkivmappe kan forhindre mange unødvendige e-postinnsyn. Foto: DATATILSYNET
Kim Ellertsen, juridisk direktør i Datatilsynet, mener en felles arkivmappe kan forhindre mange unødvendige e-postinnsyn. Foto: DATATILSYNET Vis mer


Mistanke er nok

Det finnes to situasjoner hvor arbeidsgiveren din har lov til å gå inn på din datamaskin. Den første situasjonen kan oppstå hvis det er mistanke om at du bryter arbeidsavtalen din og pliktene du har som arbeidstaker.

Situasjon nummer to kan oppstå hvis du ikke er tilgjengelig, og arbeidstakeren din er nødt til å få tak i informasjon, som for eksempel ligger i en e-post under din bruker, for å opprettholde den daglige driften.

- Sistnevnte situasjon kan for eksempel være hvis du er sykemeldt eller bortreist på ferie, og ikke har mulighet til å overlevere informasjonen selv, sier Kim Ellertsen, juridisk direktør i Datatilsynet til Dinside.

Ellertsen råder bedrifter til å legge opp til at dette ikke er nødvendig.

- En felles arkivmappe hvor viktige e-poster blir lagret, kan i mange tilfeller forhindre at dette er nødvendig, understreker han.

LES OGSÅ: Bruker du også smilefjes i e-post på jobben? :)

Arbeidsgiver har bare rett til å gjennomsøke, åpne eller lese e-post i arbeidstakers e-postkasse...

 • ...når det er nødvendig for å ivareta den daglige driften eller andre berettigede interesser ved virksomheten.
 • ...ved begrunnet mistanke om at arbeidstakers bruk av e-postkassen medfører grovt brudd på de plikter som følger av arbeidsforholdet, eller kan gi grunnlag for oppsigelse eller avskjed.

 • Må varsle deg

  Hvis arbeidsgiveren din skal sjekke noe på datamaskinen eller smarttelefonen din, er du nødt til å få beskjed - det vil si hvis det er mulig for arbeidsgiveren din å få kontakt med deg.

  - Arbeidsgiver skal forsøke å varsle deg, hvis ikke må det føres en protokoll over hvilke dokumenter som har blitt sett på, før du skal få beskjed om dette skriftlig, forklarer Ellertsen.

  Han forteller videre at det ikke er uten grunn at denne prosessen er komplisert.

  - Den har blitt gjort vanskelig med vilje, for at det ikke skal være altfor lett å få innsyn i dine dokumenter.

  Ellertsen understreker at arbeidsgiveren din ikke har lov til å overvåke all e-post som blir sendt til din e-postadresse.

  HOLD DET PRIVAT: En god forhåndsregel kan være ikke å lagre private dokumenter på jobbens datamaskin. Foto: NTB SCANPIX
  HOLD DET PRIVAT: En god forhåndsregel kan være ikke å lagre private dokumenter på jobbens datamaskin. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


  LES OGSÅ: Unngå e-postsporing med Pixelblock

  Dette sier loven

  Med arbeidstakers e-postkasse menes e-postkasse arbeidsgiver har stilt til arbeidstakers disposisjon til bruk i arbeidet ved virksomheten.

  Reglene gjelder tilsvarende for arbeidsgivers adgang til gjennomsøking av og innsyn i arbeidstakers personlige område i virksomhetens datanettverk og i andre elektroniske kommunikasjonsmedier eller elektronisk utstyr som arbeidsgiver har stilt til arbeidstakers disposisjon til bruk i arbeidet ved virksomheten.

  Bestemmelsene gjelder også for arbeidsgivers innsyn i opplysninger som arbeidstaker har slettet fra de nevnte områdene, men som finnes lagret på sikkerhetskopier eller lignende som arbeidsgiver har tilgang til.

  Kilde: kapittel 9. Innsyn i e-postkasse mv.


  Men hva med mobilen?

  Er du en av dem som har mobil som er finansiert av arbeidsgiveren din, er du heller ikke trygg.

  - Dagens smarttelefoner defineres som datamaskiner, så her gjelder samme regelene som for en datamaskin. Er du konstant innlogget på din private e-post på mobilen, løper du en risiko for at denne kan bli sjekket også, advarer direktøren.

  Han understreker at dette er en gråsone, hvor gamle regler gjør det litt vanskeligere å fastslå hva som er lov og ikke.

  - En arbeidsgiver kan i utgangspunktet ikke gå gjennom SMS-meldinger fordi det er vanskelig å si at slik kommunikasjon er virksomhetsrelatert. SMS-meldinger kan være vanskelig å se om er private eller ikke, men de er ofte knyttet til et personlig telefonnummer og da mener jeg vi skal ta utgangspunkt i at de er av privat karakter, sier han.

  Har du sluttet i en jobb, må arbeidsgiver være rask med å ta stilling til om han ønsker innsyn i noen av dine dokumenter. Ellertsen informerer om at det ikke er lov å lagre informasjon i flere år etter at arbeidsforholdet er avsluttet.

  - Det er veldig sjeldent at vi jobber med saker som omhandler mobiltelefoner. Som oftest er det snakk om e-postbruk, hvor det ofte også allerede er en underliggende konflikt, avslutter han.

  LES OGSÅ: Sikkerhetsspørsmål ikke så sikre likevel

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer