Arbeidskraftsreserven forsvinner

Den høye sysselsettingen blant kvinner i Norden truer arbeidskraftreserven.

Kvinner har vært en arbeidskraftsreserve. I Norden er det ikke lenger slik.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Holst
Kvinner har vært en arbeidskraftsreserve. I Norden er det ikke lenger slik.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utbygget barneomsorg har fått flere kvinner ut i arbeid. På sikt bidrar den høye sysselsettingen – både blant menn og kvinner - til en brist i arbeidskraftsreserven. Mangel på arbeidskraft vil på sikt by på problemer: Færre er nødt til å forsørge et stort antall pensjonister. I Europa har kvinnene representert en arbeidskraftsreserve, men den høye sysselsettingen blant kvinner i Norden, gjør at arbeidskraftsreserven er mindre enn i resten av Europa. I Sverige er 65 prosent av kvinnene i arbeid og på Island er 80 prosent av kvinnene i arbeid. Dette skriver den svenske avisen Dagens Nyheter på nett. Ifølge Statistisk sentralbyrå er 69 prosent av norske kvinner i arbeid.

Økt arbeidsinnvandring?

- Dette er et problem – med visse variasjoner - i hele OECD-området. Selv om antallet kvinner i arbeid er lavt i enkelte land som i Tyskland og Italia, så er fødselstallene lavere i disse landene enn i Norden, sier Øystein Thøgersen, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole i Bergen til DinSide Økonomi.

Thøgersen peker ut to mulige veier for politikerne:

- Politikerne må nå se utover de kortsiktige arbeidskraftskonjunkturene. Pensjons- og skatteordningene oppmuntrer ikke folk til å jobbe mer, og her ligger mye av utfordringene.

Økt arbeidsinnvandring er ifølge Thøgersen heller ikke det eneste saliggjørende.

- Mange peker på arbeidsinnvandringen og tror at dette kan løse alt. Man glemmer at man har med individer som også har familier. Skal det ha effekt, kan man kynisk si at man må gjøre slik Sveits gjorde for noen tiår siden: Ta inn arbeidskraft på tjue år og så sende dem ut igjen. Det er lett å glemme at arbeidsinnvandrerne opparbeider seg rettigheter og også venner seg til de innenlandske forhold.

OECD – Organisasjonen for økonomis samarbeid og utvikling – mener det vil være nødvendig å fjerne en rekke velferdsgoder for å komme pensjonistbølgen i møte: Pensjonsalderen heves med to år, reduksjon i dagpengeutbetaling og avkorting av det tiende skoleåret, er noen av OECD. Mer om OECDs anbefalte velferdskutt

Les!

Du jobber minst i verden
Dobbelt så mange lærere uten jobb
Den hippeste jobben
Test deg selv: Hvor lat er du?
Bli rik som student

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer