Arbeidskraftsreserven forsvinner

Den høye sysselsettingen blant kvinner i Norden truer arbeidskraftreserven.

Kvinner har vært en arbeidskraftsreserve. I Norden er det ikke lenger slik.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Holst
Kvinner har vært en arbeidskraftsreserve. I Norden er det ikke lenger slik.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utbygget barneomsorg har fått flere kvinner ut i arbeid. På sikt bidrar den høye sysselsettingen – både blant menn og kvinner - til en brist i arbeidskraftsreserven. Mangel på arbeidskraft vil på sikt by på problemer: Færre er nødt til å forsørge et stort antall pensjonister. I Europa har kvinnene representert en arbeidskraftsreserve, men den høye sysselsettingen blant kvinner i Norden, gjør at arbeidskraftsreserven er mindre enn i resten av Europa. I Sverige er 65 prosent av kvinnene i arbeid og på Island er 80 prosent av kvinnene i arbeid. Dette skriver den svenske avisen Dagens Nyheter på nett. Ifølge Statistisk sentralbyrå er 69 prosent av norske kvinner i arbeid.

Økt arbeidsinnvandring?

- Dette er et problem – med visse variasjoner - i hele OECD-området. Selv om antallet kvinner i arbeid er lavt i enkelte land som i Tyskland og Italia, så er fødselstallene lavere i disse landene enn i Norden, sier Øystein Thøgersen, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole i Bergen til DinSide Økonomi.

Thøgersen peker ut to mulige veier for politikerne:

- Politikerne må nå se utover de kortsiktige arbeidskraftskonjunkturene. Pensjons- og skatteordningene oppmuntrer ikke folk til å jobbe mer, og her ligger mye av utfordringene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer