Arbeidsledig? Da må du krysse «ja» her

For å få utbetalt dagpenger, må man si ja til å jobbe med hva som helst og hvor som helst i landet.

ARBEIDSLEDIG? For å regnes som såkalt reell arbeidssøker, må du faktisk si ja til å kunne flytte eller ta en jobb innen et annet yrke. Foto: BERIT B. NJARGA
ARBEIDSLEDIG? For å regnes som såkalt reell arbeidssøker, må du faktisk si ja til å kunne flytte eller ta en jobb innen et annet yrke. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blir du arbeidsledig og skal fylle ut søknad om dagpenger, gjelder det å holde tunga rett i munnen.

For selv om du verken har planer om å flytte eller å skifte yrke, må du faktisk krysse «ja» på at du er villig til begge deler, om du skal få utbetalt dagpenger fra NAV.

LES OGSÅ: Fra 2016 er dette nytt for de som mottar dagpenger

Du må krysse «ja»

Årsaken er som følger: For å motta dagpenger, må du være såkalt reell arbeidssøker. Og for å være dét, må du faktisk være villig til å ta jobb innen et annet yrke, eller på et annet sted i landet.

- Svarer man nei på disse spørsmålene, vil man få avslag på krav om dagpenger, såfremt man ikke fyller unntaksvilkårene. Dette er hjemlet i Folketrygdloven § 4—5, sier seksjonssjef i Arbeids- og velferdsdirektoratet Sonja Skinnarland.

b>Samtidig er det, som det heter, ingen regel uten unntak.

«Dersom alder eller tungtveiende sosiale hensyn knyttet til helse, omsorgsansvar for små barn eller pleietrengende i nær familie tilsier det, kan medlemmet regnes som reell arbeidssøker selv om vedkommende søker deltidsarbeid eller bare søker arbeid innenfor et begrenset geografisk område», står det presisert i Folketrygdloven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer