Arbeidsledig? Da må du krysse «ja» her

For å få utbetalt dagpenger, må man si ja til å jobbe med hva som helst og hvor som helst i landet.

ARBEIDSLEDIG? For å regnes som såkalt reell arbeidssøker, må du faktisk si ja til å kunne flytte eller ta en jobb innen et annet yrke. Foto: BERIT B. NJARGA
ARBEIDSLEDIG? For å regnes som såkalt reell arbeidssøker, må du faktisk si ja til å kunne flytte eller ta en jobb innen et annet yrke. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blir du arbeidsledig og skal fylle ut søknad om dagpenger, gjelder det å holde tunga rett i munnen.

For selv om du verken har planer om å flytte eller å skifte yrke, du faktisk krysse «ja» på at du er villig til begge deler, om du skal få utbetalt dagpenger fra NAV.

LES OGSÅ: Fra 2016 er dette nytt for de som mottar dagpenger

Du må krysse «ja»

Årsaken er som følger: For å motta dagpenger, må du være såkalt reell arbeidssøker. Og for å være dét, må du faktisk være villig til å ta jobb innen et annet yrke, eller på et annet sted i landet.

- Svarer man nei på disse spørsmålene, vil man få avslag på krav om dagpenger, såfremt man ikke fyller unntaksvilkårene. Dette er hjemlet i Folketrygdloven § 4—5, sier seksjonssjef i Arbeids- og velferdsdirektoratet Sonja Skinnarland.

JA: Krysser du nei, får du ike dagpenger - om du ikke har en gyldig grunn til å unntas fra regelen.
JA: Krysser du nei, får du ike dagpenger - om du ikke har en gyldig grunn til å unntas fra regelen. Vis mer


b>Samtidig er det, som det heter, ingen regel uten unntak.

«Dersom alder eller tungtveiende sosiale hensyn knyttet til helse, omsorgsansvar for små barn eller pleietrengende i nær familie tilsier det, kan medlemmet regnes som reell arbeidssøker selv om vedkommende søker deltidsarbeid eller bare søker arbeid innenfor et begrenset geografisk område», står det presisert i Folketrygdloven.

LES OGSÅ: Så lite får du faktisk i dagpenger om du mister jobben

Takke nei til en jobb? Da kan du miste dagpengene

Men hva hvis en person som har krysset ja på dette og går på dagpenger, blir tilbudt en jobb enten innen et annet yrke, eller på et annet geografisk sted, og takker nei?

Ifølge Skinnarland er dagpenger en folketrygdytelse du har rett på, men som det samtidig stilles krav til aktivitet for å få, slik at ledighetsperioden blir kortest mulig.

- Regelverket knyttet til dagpenger er tydelig på hva det innebærer å være en «reell arbeidssøker». Samtidig har praktiseringen av regelverket - i hvor stor grad man har iverksatt sanksjoner - variert noe fra kontor til kontor, forteller Skinnarland, samtidig som hun legger til at det blir iverksatt sanksjoner på dette feltet.

Dette innebærer stopp i utbetalingen av dagpenger.

LES OGSÅ: Vil du være sikret jobb, bør du velge et av disse yrkene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer