Kan arbeidsgiver sjekke e-posten din?

Arbeidstakere får e-posten sjekket av jobben

Det er ikke fritt frem for sjefen å gå inn i e-postkontoen din. Men etter alt å dømme er det en del arbeidsgivere som ikke følger disse reglene.

MÅ FØLGE REGLENE: Arbeidsgivere må følge personvernreglene som sier noe om når arbeidsgiver kan sjekke e-posten til en ansatt, og hvordan de skal gå frem. Men Datatilsynet får mange henvendelser om at disse reglene ikke blir fulgt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
MÅ FØLGE REGLENE: Arbeidsgivere må følge personvernreglene som sier noe om når arbeidsgiver kan sjekke e-posten til en ansatt, og hvordan de skal gå frem. Men Datatilsynet får mange henvendelser om at disse reglene ikke blir fulgt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Innsyn i arbeidstakers e-post er et av temaene Datatilsynet får flest henvendelser om. Så langt i år har de mottatt rundt 200 henvendelser som gjelder dette.

Datatilsynet mottar aller flest henvendelser fra arbeidstakere, og en av problemstillingene som går igjen, er at arbeidsgiver har vært inne og sjekket arbeidstakers e-postkonto uten å gi vedkommende beskjed før etterpå.

Dermed lurer arbeidstaker på om dette er greit – og det er det ikke.

Ikke gode nok rutiner

For å kunne sjekke en ansatts e-postkonto, må det for eksempel ligge informasjon i e-postkassen som er nødvendig for å drive virksomheten, eller det er mistanker om grove brudd på arbeidstakerens plikter. Arbeidstakeren skal motta et varsel om dette på forhånd.

Men dette er det ikke alle arbeidsgivere som er klar over.

– Mange virksomheter kjenner til regelverket og har gode rutiner, men inntrykket mitt er at en del middels store og små bedrifter ikke er bevisst på disse reglene i det hele tatt, sier juridisk rådgiver Tobias Judin i Datatilsynet til Dinside.

Også en del arbeidsgivere henvender seg til Datatilsynet for å få nærmere informasjon om reglene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer