Arbeidstilsynet: Klar melding

Dette må du huske når du ber noen måke taket ditt.

MÅKING: Det kan fort bli tungt å måke snø - men dette trikset gjør det litt enklere. Reporter: Anabelle Bruun. Video: Christina Korneliussen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Arbeidstilsynet som nå advarer folk som får andre til å måke snø av taket.

For alle typer jobb, er det arbeidsgiveren som har ansvaret for å forebygge at ulykker skjer. Om du som privatperson leier inn noen, er det du som er arbeidsgiver, slår tilsynet fast.

Kan bli ansvarlig

- Det er du som huseier som er oppdragsgiver i denne sammenhengen. Dersom du leier inn en ungdom til å måke taket ditt, i stedet for en profesjonell aktør, vil du som privatperson stå ansvarlig.

Det sier seksjonsleder Bård Hjorth i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

- Man skal tenke nøye på at man tar på seg et stort ansvar. I verste fall kan man bli gjort personlig erstatningsansvarlig.

Dette ansvaret forsvinner om du leier inn et firma for å gjøre jobben.

Alt arbeid over to meter over bakken, skal sikres, noe som kan vøre vanskelig, og tilsynet opplyser om at personlig sikring i form av sele kan være tilstrekkelig på arbeid under fire timer.

Slik gjør du det

Om du skal gjøre jobben selv, er det viktig å huske dette.

- Det finnes en felle - det er at du måker hele den ene siden først, da vil det bli ulik belastning og det legger en enorm tyngde på andre siden. Når du fjerner, ta litt av gangen på hver side så belastningen blir lik i snøfjerningsprosessen, har kommunikasjonssjef i If tidligere sagt til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer