Kommentar

Årets beste julegaveønske

Aldri før har så mange av oss hatt så mye å dele. Denne jula er en gyllen anledning til å gjøre nettopp det.

GJØR NOE MED DEG: Det burde vært en lov som sikret at alle 11-åringer som ønsker seg bok om skumle ting til jul, fikk nettopp det. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GJØR NOE MED DEG: Det burde vært en lov som sikret at alle 11-åringer som ønsker seg bok om skumle ting til jul, fikk nettopp det. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inne på handlesenteret på Jessheim står et stort juletre. Mellom lys, grener og kuler henger det små lapper. Jeg snur på en av dem. Der står det: Gutt 5 år. Ønsker seg julestrømpe med godteri. På en annen står det: Gutt 11 år. Ønsker seg bok om skumle ting. På en tredje: Jente 7 år. Ønsker seg tegnebrett.

LAPPETREET: Her henger julegaveønsker fra barn og voksne som trenger litt hjelp i jula. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LAPPETREET: Her henger julegaveønsker fra barn og voksne som trenger litt hjelp i jula. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det er Omsorg Jessheim som står bak tiltaket, som er like enkelt som det er genialt: Folk kan ta med seg en lapp, kjøpe den aktuelle gaven og levere den i info-skranken på handlesenteret. Deretter blir den pakket inn og levert til den aktuelle familien som har kommet med ønsket.

Dette er familier som har det ekstra vanskelig økonomisk i denne såre tiden. Snakk om deling med mening!

En time senere har vi levert fra oss en velfylt julestrømpe og et stilig tegnebrett.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i Dinside. Foto: Aller Media
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i Dinside. Foto: Aller Media Vis mer

Jeg er selv far til en liten tass, og det gjør meg så uendelig trist å lese disse små ønskelistene. Tenk, en julestrømpe med godteri. Jeg ser for meg femåringen, som selvfølgelig kjenner kriblingen og forventningene bygge seg opp, like sterkt som alle andre femåringer, men som kanskje er stor nok til å forstå at han ikke kan få alle de tingene som mange andre tar som en selvfølge.

Jeg håper i hvert fall julestrømpen ble mye mer velfylt enn han hadde turt å håpe på.

Litt senere handler jeg i dagligvarebutikken. Ved kassa står det en handlevogn med noen få varer oppi. Det henger en lapp på vogna, med en oppfordring fra Frivillighetssentralen om å gi et lite matvarebidrag til familier som ikke har så mye å rutte med denne jula.

Forhåpentligvis var vogna fylt til randen i god tid før stengetid.

HJERTEROM: En handlevogn der man kan legge igjen et bidrag til noen som trenger litt hjelp til jul, har dukket opp i mange butikker i det siste. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HJERTEROM: En handlevogn der man kan legge igjen et bidrag til noen som trenger litt hjelp til jul, har dukket opp i mange butikker i det siste. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Vi blir stadig oppfordret til det, men det er ingen god idé å kutte drastisk ned på det kollektive forbruket. Jeg tør ikke en gang tenke på de samfunnsmessige konsekvensene dersom alle plutselig skulle knipe igjen lommebøkene. Men det er altfor mange av oss som kjøper mat vi aldri får spist og klær vi knapt får brukt, og det er egentlig bare trist og fryktelig bortkastet.

Alle disse med velfylte lommebøker og fulle skap og skuffer kunne kanskje funnet mening i å dele litt mer av overfloden, én gang i året?

Tiltakene her gjorde i hvert fall noe med meg, og kanskje kan de inspirere flere til å bidra til at alle store og små får akkurat det de ønsker seg denne jula. Det burde faktisk være fullt mulig i verdens rikeste land.

Og hvis du sliter med å ønske deg noe til jul, kan et forslag nettopp være å ønske et bidrag til noen som trenger det mye mer enn deg selv.

Deling med mening er i hvert fall det eneste jeg ønsker meg til jul i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer