Årets Nigeria-svindel?

Det er ikke lett å vite om en skal le eller gråte...

Publisert
Sist oppdatert
Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Svindler Nigerianske politikere

Det er dessverre slik at det, i kjølvannet av alle de såkalte Nigeria-svindlene, har seilt opp en gruppe som det kanskje er ekstra lett å lure: Nigerianere som gjerne vil bevise at de ikke er svindlere.

En rekke Nigerianske politikere har blitt svindlet for tusener av dollar, ifølge den britiske rikskrinigkastingen BBCs nettsteder. Svindelen? Salg av papirer som sertifiserer dem som uskyldige i korrupsjon.

Svindelen ble gjennomført i kjølvannet av Nigerias Economic and Financial Crimes Commissions (EFCC) trusler om at alle som blir funnet skyldig i korrupsjon vil bli utestengt fra valget neste år. Engstelige politikere ville desperat bevise at de var uskyldige - om de var det eller ikke, sier historien ingenting om.

Svindlerne later som de kommer fra EFCC, skriver BBC, "ikledd mørke dresser for å passe inn i rollen".


Lettlurt?

Hvor lettlurt går det an å være, er det nok mange som tenker. Det er imidlertid mye lettere å bli lurt, enn en skulle tro. Så mange nordmenn har blitt lurt, eller kontaktet av potensielle svindlere, at Økokrim har en egen temaside for Svindel gjennom "Nigeria-brev".

Historiene er mange og fantasifulle. Du har arvet. Noen har arvet, men vil ha hjelp til å få pengene ut av landet. Du har vunnet i Lotto. Du har flaks. Du er vakker. Noen er syke og trenger din hjelp. Eller du har blitt svindlet - og noen kan hjelpe deg å få pengene tilbake. Om du bare gir dem tilgang til kontoen din. Eller noen hundre, kanskje tusen dollar. Thank you very much, sir. Sincerly and best regards.

Årets svindel?

Hvem synes du har vært
mest kreativ i år? (Avsluttet)
Korrupsjonsfri-sertifikatet(40%) 76
Liberian girl(11%) 21
Lottomillionæren(10%) 19
Revisoren(9%) 17
Tsunami-offeret(9%) 17
Den døende(9%) 17
Legen(7%) 14
Oljedoktoren(6%) 11
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Lenker til nyhetene

En av våre lesere har sendt oss kopi av en epost han fikk av en Mr. George Davis, ettersigende revisor i Bank of Scotland. Her har en konto med 15 millioner pund (jada, over 150 millioner kroner) vært inaktiv i fire år. Denne kontoen tilhørte en Knut Kahle, og revisorens egne undersøkelser viste at mannen døde med hele sin britiske familie i en flystyrt. Nå vil Davis ha pengene - og tilbyr vår leser 30 prosent av kontoen.

For å verifisere, lenker Mr. Davis likesågodt til en artikkel om flystyrten, og utslettelsen av den lille familien på BBCs nettsider.

Som en tommelfingerregel er det greit å huske: Når noe er for godt til å være sant - så er det det. Ifølge desken på Økokrim, som svarer på henvendelser om svindel og bedrageri, er det bare én ting å gjøre når du får slike henvendelser: Bruk sunn fornuft. Og slett mailen.

Andre gode forslag...

Det er jo ikke lovlig å prøve seg. Men noen ganger er svindlene så gode at man, om ikke annet, må berømme dem for kreativiteten. For eksempel: Hva synes du om dem som kaller seg for Nigerianscams? De tar kontakt med folk og tilbyr seg å hjelpe dem som allerede har blitt svindlet til å få pengene tilbake. Og ber om donasjoner fra 100 dollar og oppover for å kunne fortsette jakten.

Faksimile fra www.419eater.com
Faksimile fra www.419eater.com Vis mer


Vi i DinSide liker nettsiden 419eater. Proppfull av historier om hvordan man lurer Nigeriasvindlerne. For hvor langt man kan få dem til å gå for å lure noen kroner ut av deg - eller andre uskyldige ofre?

Ganske langt, er denne nettsiden beviset på. Stort sett over variasjonen: Få dem til å ta et bilde av seg selv, i en latterlig posisjon, med lite klær på - eller med en lapp med et litt småfrekt budskap holdt opp mot kamera. Eller tilbe Odin den store, som på bildet til høyre.

Diskutér: Hva er det mest kreative svindelforsøket du har vært utsatt for?

Kilde: BBC

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer