Arnica mot idrettskader og stølhet

Arnica er et godt middel mot idrettsskader og andre skader etter slag og støt. Det gjør at blodansamlinger og blåmerker forsvinner raskere og det gjør deg mindre støl i muskulatur etter lange turer og treningsøkter.

Publisert
Sist oppdatert

Arnica mot idrettskader og stølhetArnica er et godt middel mot idrettsskader og andre skader etter slag og støt. Det gjør at blodansamlinger og blåmerker forsvinner raskere og det gjør deg mindre støl i muskulatur etter lange turer og treningsøkter. Arnica bør stå i medisinskapet hos alle med mye fysisk aktivitet.

På norsk heter planten solblom og tilhører kurvblomstfamilien. Den ligner på en helt gul prestekrage. Den er flerårig, i Norge er den relativt sjelden, men finnes spredt i lyngmark og i beiteområder opp til Sør - Trøndelag. Den er viltvoksende i Europa og Nord-Amerika og dyrkes også mye som medisinplante.

Solblom har en lang tradisjonell bruk i europeisk folkemedisin fra gammelt av som omslag i behandling av støt og skader. Sveitsiske fjellførere brukte solblom for å motvirke stølhet i muskulatur ved større anstrengelser. Denne bruken av solblom er også kjent fra indianerne i Nord-Amerika.

Solblom inneholder stoffer som demper betennelsesreaksjonene i det skadede området etter støt, blødninger og skader. Solblom har også smertestillende virkning. Den bedrer blodsirkulasjonen lokalt og motvirker stølhet. Virkningen skylles aromatiske terpener og sesquinterpen laktoner blant annet helenalin som både har betennelsesdempende og smertedempende virkning lokalt. I tillegg har arnica antibakterielle egenskaper og planten inneholder flere immunstimulerende stoffer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer