Arnica mot idrettskader og stølhet

Arnica er et godt middel mot idrettsskader og andre skader etter slag og støt. Det gjør at blodansamlinger og blåmerker forsvinner raskere og det gjør deg mindre støl i muskulatur etter lange turer og treningsøkter.

Publisert
Sist oppdatert

Arnica mot idrettskader og stølhet
Arnica er et godt middel mot idrettsskader og andre skader etter slag og støt. Det gjør at blodansamlinger og blåmerker forsvinner raskere og det gjør deg mindre støl i muskulatur etter lange turer og treningsøkter. Arnica bør stå i medisinskapet hos alle med mye fysisk aktivitet.

På norsk heter planten solblom og tilhører kurvblomstfamilien. Den ligner på en helt gul prestekrage. Den er flerårig, i Norge er den relativt sjelden, men finnes spredt i lyngmark og i beiteområder opp til Sør - Trøndelag. Den er viltvoksende i Europa og Nord-Amerika og dyrkes også mye som medisinplante.

Solblom har en lang tradisjonell bruk i europeisk folkemedisin fra gammelt av som omslag i behandling av støt og skader. Sveitsiske fjellførere brukte solblom for å motvirke stølhet i muskulatur ved større anstrengelser. Denne bruken av solblom er også kjent fra indianerne i Nord-Amerika.

Solblom inneholder stoffer som demper betennelsesreaksjonene i det skadede området etter støt, blødninger og skader. Solblom har også smertestillende virkning. Den bedrer blodsirkulasjonen lokalt og motvirker stølhet. Virkningen skylles aromatiske terpener og sesquinterpen laktoner blant annet helenalin som både har betennelsesdempende og smertedempende virkning lokalt. I tillegg har arnica antibakterielle egenskaper og planten inneholder flere immunstimulerende stoffer.

Den brukes utvortes som salve eller omslag ved skader etter slag og støt, ved idrettskader og lignende. Den må ikke brukes utvortes på åpne sår. Den kan brukes innvortes som tinktur eller arnica dråper til skyllinger i munnen. Arnica som homeopatisk medisin er også mye brukt ved idrettsskader, hevelser, blodansamlinger og for å motvirke stølhet og stivhet muskulatur. Brukes arnica som homeopatiske medisin skal pillene legges under tungen og suges opp i munnhulen. Arnica som homeopatisk medisin fås på apotek. Det finnes også massasjeolje med arnica som kan masseres inn i støl og øm muskulatur.

Det har vært observert flere tilfeller av kontakt eksem og salven bør derfor ikke brukes på åpne sår. Fordi den kan utløse kontakteksem bør arnica ikke brukes i for store doser eller på samme sted over mange uker i strekk. Innvendig bør arnicatinktur brukes med stor forsiktighet fordi den virker slimhinne irriterende i munn og mage. Ellers er det ikke registret bivirkninger.

Arnica salve skal smøres på skadestedet to til tre ganger daglig. Tinktur fortynnes med vann i forholdet 1/1 og opp til 1/10 avhengig av hvor sterk tinkturen er og legges på som omslag også det to til tre ganger daglig.

Innvortes brukes tinktur fortynnet 1/10 eller svakere til skyllinger/gurglinger ved insektbitt, hevelser og byller i munn. Tinkturen skal ikke svelges og bør brukes med forsiktig i munnhulen.

Mozon.no, 13.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer