Lønn

Årslønna økte med 15.900 kroner i fjor

Årslønna vokste fra 535.900 kroner i 2017 til 551.800 kroner i 2018.

VI TJENER MER: Årslønna økte med 15.900 kroner, ifølge tall fra SSB. Dette tilsvarer en økning på 3 prosent. Foto: Fox/Pexels
VI TJENER MER: Årslønna økte med 15.900 kroner, ifølge tall fra SSB. Dette tilsvarer en økning på 3 prosent. Foto: Fox/Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lønnsøkningen er på 15.900 kroner, som tilsvarer en økning på 3 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Årslønn beregnes med utgangspunkt i å summere månedslønn for avtalt arbeidstid for alle månedene i året og omfatter både avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonuser. Det omfatter imidlertid ikke overtidsgodtgjørelser, skriver SSB.

Hva tjener du i året, i måneden eller i minuttet? Det kan du sjekke i Dinsides lønnskalkulator.

Disse har fått høyest lønnsøkning

Ifølge statistikkene fra SSB, var det ansatte i privat sektor og offentlig eide foretak som hadde den høyeste veksten: De fikk 3 prosent økning av lønna.

Deretter følger ansatte i stats- og kommuneforvaltningen, med en vekst på henholdsvis 2,9 og 2,8 prosent.

Merk deg at det her er snakk om økning av lønn - og at bransjene med størst økning ikke nødvendigvis er de samme som lønnsvinnerne i årslønn.

Her tjener de mest

Privat sektor og offentlig eide foretak hadde knapt 560.000 i årslønn, og kommuneforvaltningen ligger rett under 500.000 kroner i årslønn.

Årslønnen i statsforvaltningen er ifølge SSB høyere enn i de andre sektorene:

Årslønna i statsforvaltningen, som også omfatter helseforetakene, ligger om lag 95.000 kroner høyere enn kommuneforvaltningen i gjennomsnitt.

Tjener du så mye som du burde? Her kan du se hva du bør tjene ut fra bransjelønn i ditt yrke.

SSB påpeker at det er gjort noen endringer i beregningsmodellen for lønnsnivå fra 2017, som har bidratt til sterkere vekst i månedslønn for finansierings- og forsikringsvirksomhet og overnattings- og serveringsvirksomhet fra 2017 til 2018.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer