Artisjokk forebygger julebord-sjokk

Publisert
Sist oppdatert

Artisjokk forebygger julebord-sjokk
Førjulstiden med alle selskapelighetene og julebordene kan være en prøvelse for magen, men slapp helt av. Løsningen er artisjokker og bitterstoffer.

Julen er rett rundt hjørnet, og julebordsesongen er allerede i gang. Det er alltid hyggelig. Men det som ikke er noe særlig er å hive innpå de lekreste middager og mye fet mat om man vet det resulterer i en trøblete mage etterpå.

Så om du har en ømfintlig mage - som lett slår seg vrang etter gastronomiske utskeielser - da kan det lønne seg å være føre var.

Virker på en halvtime
Artisjokk kan hjelpe mot både fordøyelsesbesvær og manglende appetitt. Planten virker også ved å øke forbrenningen, og forbedrer fettfordøyelsen. Den har ord på seg for å stimulere leveren, og mange spiser de derfor også for å unngå lever- og galleproblemer.

Og den virker raskt. Det beste er naturligvis å spise litt av planten eller ta kosttilskudd med artisjokkekstrakt før man spiser en fet middag, men dersom uhellet er ute viser tester at de gode egenskapene til artisjokkekstrakten trår til allerede etter en halvtime.

Og som om det ikke var nok skal den også hjelpe mot høyt kolesterol. Både korttidsundersøkelser som strekker seg over seks uker og langvarige tester som varer opp til seks måneder har vist at artisjokkekstrakten som brukes i kosttilskuddet Cypar har en klar effekt på kolesterolinnholdet i blodet.

Bitterstoffplanter som humle og malurt blir for det meste brukt fordi de utelukkende har en intenst bitter smak som virker stimulerende utskillelsen av spytt-, mage- og gallesafter. Så humle og malurt kan også være å anbefale foran julebordsesongen.

Det som skjer - rent fysisk - er at vi registrerer den bitre ettersmaken bakerst på tungen, ved hjelp av sanseceller. Disse cellene sender så signaler til hjernen, og påvirker utskillelsen av magesafter. Bitterstoffer har derfor en positiv effekt på fordøyelsesprosessen, og virker appetittvekkende.

Diffuse problemer
Disse effektene gjør artisjokkekstrakt til fremragende supplement, til det man dessverre med god grunn kan kalle en mer og mer typisk norsk livsstil - fet mat, overvekt og for høyt kolesterol. Disse problemene ledsages ofte av mer diffuse fordøyelsesproblemer som oppblåsthet, smerter og kanskje kvalme etter måltidene.

Mellom 30 og 50 prosent av den voksne befolkningen kjenner til disse plagene, og i mange tilfeller finner man ingen underliggende sykdom som årsak til problemene, og man må nøye seg med symptomlignende tiltak.

Fakta om artisjokk
Som mange andre nytteplanter har artisjokken vært kjent siden oldtiden. Planten finnes ikke som viltvoksende lengre. Den hører til kurvblomstfamilien, og minner med sine store, høytvoksende grå duggede blader mest om en forvokst tistel.

De gamle romerne brukte med samme formål som vi gjør - som en forfriskende og pikant grønnsak, men de hadde også øynene åpne for dens mer medisinske egenskaper, nemlig at den stimulerer fordøyelsesprosessen.

I nyere tid har man kjent mer presist til artisjokkplantens positive virkning på galleutsondringen. Senere er også andre effekter på leverfunksjonen og blodets innhold av kolesterol blitt grundig undersøkt.

PS: Artisjokkekstrakt med alle de gode egenskapene finnes også som kosttilskudd. I Norge finnes det tre av dem, og de heter Cypar, Cynara og Cirkulin. De finner du i landets helsekostbutikker og noen i apoteker.

Mozon.no, 18.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer