Artisjokk gir bedre fordøyelse

Artisjokk er blitt brukt som medisinplante siden romertiden. Romerne brukte den først og fremst som en forfriskende og pikant grønnsak, men visste også om dens medisinske egenskaper.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Artisjokken er en tistellignende plante som kan bli opptil to meter høy. Den første som beskrev artisjokkens medisinske egenskaper skal ha vært Aristoteles’ elev Theophrast av Lesbos, som levde mellom 370 og 287 f.kr. Som medisinplante er den primært blitt brukt for sine fordøyelsesstimulerende egenskaper.

Siden 1930-årene har man visst at artisjokkbladene stimulerer produksjonen av galle, og at det er det som er grunnen til de gode virkningene. Effekten på leverfunksjonen og kolesterolnivået er også blitt grundig undersøkt.

I tillegg til å øke galleproduksjonen er det vist at artisjokk hemmer dannelsen av kolesterol i kroppen, virker som antioksidant, reduserer risikoen for gallesten, øker egenbevegelsen (motiliteten) av galleblæren - og reduserer dermed dannelsen av krystallisert kolesterol, forbedrer leverstoffskiftet og fremmer utskillelsen av miljøgifter.

Disse egenskapene gjør at artisjokk kan være nyttig i perioder med mye fet mat og godt drikke - som rundt juletider og kanskje i sommerferien.

Artisjokk kan altså hjelpe pasienter som trenger å øke galleproduksjonen. Undersøkelser har vist at kvinner har disse problemene fem ganger oftere enn menn.

På grunn av nedsatt produksjon av galle kan fettet som inntas via kosten ikke brytes ned. En slik funksjonsforstyrrelse fører til typiske symptomer som mavesmerter, oppblåsthet, kvalme, utilpasshet og flatulens (avgang av tarmgass).

Hvis du har disse problemene bør du i utgangspunktet ha et kosthold med et lavt fettinnhold, men hvis det ikke holder kan artisjokk, som grønnsak eller som ekstrakt i kosttilskudd, stimulere dannelsen av galle og sørge for at fettet blir fordøyd mer effektivt. Det kan også virke forebyggende.

[Debatt: Vekt og kosthold]

 

Mozon.no, 31.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer